Ziua marii confruntări Cîțu-Orban. Cine va câștiga voturile la Congresul PNL?

3 săptămâni in urmă 20

După mai mult de trei luni în care PNL s-a împărțit, literalmente, în două, și a ținut capul de afiș al știrilor cu atacurile, la început mai voalate, apoi din ce în ce mai dure, între Ludovic Orban și Florin Cîțu, a venit ziua marii confruntări. Peste 5000 de liberali din toată țara, reuniți la Romexpo în ceea ce Orban a denumit ca fiind „un festival al democrației”, decid cine va fi președintele PNL de acum înainte. 

Lunile scurse până la această ultimă confruntare de la Congresul PNL nu au adus mari beneficii partidului, în ciuda proclamatului „festival al democrației”. Liberalii s-au încăierat la propriu în alegerile județene a căror miză a fost câștigarea de către unul sau celălalt dintre Cîțu și Orban a unor șefi de filială care să le ofere susținere la Congres, au furat ștampile, chei de la sedii și au schimbat yale. S-au acuzat că li s-au înfipt unghii în carne de către adversari și că au fost bruscați fizic tot de adversari la reuniunile de partid. 

Adversarii nu au fost însă membri ai PSD, USR PLUS sau AUR, ci colegi din PNL. Ruptura din sânul PNL nu este una mică, chiar și pentru un partid obișnuit cu certuri între facțiunile interne. 

Care este miza?

De ce s-a ajuns, totuși, în această situație? Care este miza războiului total declanșat între Florin Cîțu și Ludovic Orban? 

PNL a ajuns la guvernare după alegerile parlamentare din 2020 nu prin câștigarea acestora la vot, ci datorită faptului că președintele Klaus Iohannis a încredințat formarea Guvernului coaliției PNL-USR PLUS -UDMR. Fricțiunile permanente din Coaliție și erodarea inevitabilă adusă de nemulțumirea populară față de gestionarea pandemiei Covid și față de situația economică au dus PNL în sondajele de opinie cu mult sub PSD. 

În plus, partidul suferă vizibil de lipsă de cadre, de tinerețe și de adecvare la realitățile anului 2021. PNL a fost guvernat în ultimii de ani de o aripă dur-conservatoare destul de asemănătoare în abordări cu partidul aflat la guvernare în Polonia, PiS. Unul dintre motive a fost o înțelegere făcută de Ludovic Orban cu ani în urmă, la momentul la care a devenit președinte al PNL, cu facțiunile influente din partid afiliate unor culte religioase. 

De altfel, progresiștii din partid, liberali în sensul doctrinar american, au fost înlăturați de pe listele parlamentare și au fost înlocuiți cu apropiați ai lui Ludovic Orban. Partidul denumit în continuare liberal, a dezamăgit în multe situații publicul tânăr și deschis către valorile europene ale libertăților individuale, totul culminând cu discursul prin care Ludovic Orban a decretat că PNL trebuie să fie un partid „puternic legat de Biserică, un partid care să promoveze morala creștină ca fundament al moralei publice”. 

Or, plasarea pe un segment electoral conservator face ca PNL să se bată ideologic în perspectiva alegerilor din 2024 cu PSD sau AUR, în vreme ce USR PLUS rupe din alegătorii liberali tineri și mai puțin atrași de ideologia creștină. 

Pericolul ca PNL să înregistreze un eșec la alegerile din 2024 a dus la apariția necesității unei schimbări de paradigmă în partid, respectiv modernizarea și reformarea, ambele cerute în repetate rânduri de președintele Klaus Iohannis la întâlnirile formale și informale cu liderii liberali. 

Așa s-a născut ideea schimbării din funcție a lui Ludovic Orban, considerat a fi un lider rigid, dictatorial și prizonier al propriilor temeri de decădere. Florin Cîțu pare candidatul schimbării, după ce ideea de modernizare a partidului, pe care Iohannis a încercat de mai mulți ani să o impună, a eșuat de mai multe ori din lipsa unui lider care să poată fi instalat în fruntea PNL (Dan Motreanu a refuzat de câteva ori să preia acest rol în urmă cu multă vreme). 

Însă, deși Florin Cîțu pare a fi viitorul președinte al PNL, conform calculelor dinaintea Congresului, el va trebui să facă față acestei mari provocări, cea a modernizării, lucrând chiar cu echipa de lideri conservatori cu care a lucrat Ludovic Orban. Să facă, altfel spus, reformă cu o echipă nereformistă. 

Până atunci însă, cele două tabere își poartă războiul chiar și pe ultima sută de metri. Ludovic Orban a vorbit, personal, la telefon, cu peste 1300 de delegați la Congres, estimând că ar urma să obțină peste 2800 de voturi din cele 5000 puse pe masă. 

Are însă de partea sa doar 8 filiale ale partidului, spre deosebire de 28 câte s-au declarat deschis de partea lui Florin Cîțu. În plus, pe lista de susținători ai lui Florin Cîțu, care vor ocupa viitoarele funcții de primvicepreședinți și președinți se află toate numele grele ale partidului, în timp ce lista echipei Orban nu se poate lăuda cu aceeași influență și notorietate. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă