Ziua independenței, marcată prin proteste de amploare în Afganistan. Au fost raportate decese din cauza reprimării violente a demonstrațiilor

1 lună in urmă 32

Mai multe proteste au loc în câteva oraşe din Afganistan joi, 19 august, când este marcată împlinirea a 102 ani de independenţă a țării.

Oamenii au venit la manifestații cu steagurile naţionale, sfidând talibanii, iar în oraşul estic Asadabad au fost raportate decese, din cauza reprimării demonstrației.

Într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare, scrie BBC, mai mulţi oameni adunaţi în Kabul scandează „steagul nostru, identitatea noastră”, referindu-se la drapelul naţional negru, roşu şi verde.

Câţiva oameni au fost ucişi într-un protest similar din Asadabad, a scris agenţia de presă Reuters, citând martori, fie din cauza focurilor de armă trase, fie în busculadele produse de deschiderea focului.

See this video of a protest in eastern Afghanistan in support of the flag of the (former?) Afghan State 🇦🇫 which the Taliban have been taking down in some places... keep watching to the end for the huge Taliban convoy arriving straight after. Unclear what happened next... pic.twitter.com/uArhC6yBCa

— Secunder Kermani (@SecKermani) August 18, 2021

În urmă cu o zi, mai multe decese au fost raportate în demonstraţii din oraşul estic Jalalabad. Clipurile de pe reţelele de socializare prezentau mai mulţi oameni care înlocuiau steagul taliban cu cel afgan.

Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

Citeste si:

FMI a blocat accesul Afganistanului la resursele financiare, după ce talibanii au preluat puterea

Talibanii le cer afganilor adunați pe aeroportul din Kabul să meargă acasă. „Nu vrem să rănim pe nimeni”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă