Ziua în care Ion Țiriac a fost deconspirat ca turnător pentru Securitate. Ce s-a întâmplat apoi este incredibil

1 lună in urmă 14

Perioada de tristă amintire, a începutului comunismului în România, a pus oamenii în fața unor alegeri dure. Securitatea, care la vremea aceea tăia și spânzura, obliga românii să-și toarne apropiații, prietenii. Unii au făcut acest compromis tocmai pentru a-și salva familiile. Alții nu l-au făcut și au avut mult de suferit. Personalitățile publice, din lumea sportului, au fost obligate la un moment dat să colaboreze cu forțele de securitate, altfel nu puteau ieși din țară. Printre cei care a colaborat în perioada aceea cu Securitatea a fost și fostul mare tenisman, Ion Țiriac. Sportivul a colaborat cu aceștia sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”.

Titi Ionescu raporta frecvent cu Securitatea

În urmă cu câțiva ani a ieșit la iveală un dosar la CNSAS, era vorba de dosarul de rețea R 238360. Conform CNSAS Ion Țiriac a colaborat cu Securitatea în perioada anilor 1963 -1966. Deja un sportiv cunoscut la nivel internațional Ion Țiriac, sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”, avea să fie recrutat de Securitate pe data de 11 iulie 1963. În dosarul anchetat de CNSAS se relatează despre prima întâlnire a acestuia cu Securitatea.

Cei din urmă doreau de la Ion Țiriac informații clare despre delegațiile străine de sportivi care veneau în România. Conform Playsport.ro, relatările pe care ”Titi Ionescu” le-a avut cu Securitatea făceau referire la sportivi străini, dar și români ai acelor vremuri.

Printre fișele găsite la dosar a fost descoperită și o relatare despre Prințul Sturdza și fii acestuia. Unul din fii Prințului Sturza fusese participant direct la Cupa Davis, câștigând pentru Elveția de câteva ori.

”Tot în această deplasare, am întâlnit pe fiii prinţului S., care au participat la aceste turnee de tenis. Am jucat împreună cu ei tenis. Au abordat în discuţii orice problemă privind sportul sau discuţii amicale şi s-au arătat foarte dornici de a vizita ţara”, scrie Țiriac-„Titi Ionescu”, conform sursei citate.

Ion Țiriac devine din informator urmărit

CNSAS declară că fostul tenisman, deși informator al Securității, nu ar fi făcut poliție politică. Acest lucru este constatat după descoperirea unei alte fișe. În acest document este relatată schimbarea încadrării lui ”Titi Ionescu”, din informator în urmărit de Securitate.

Decizia venea după ce s-ar fi constatat că toate relatările fostului tenisman, Ion Țiriac, erau nimicuri și lucruri fără prea mare importanță. Schimbarea încadrării avea să survină în data de 6 decembrie 1966, conform fișei descoperite de CNSAS.

”De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, scria în nota respectivă.

Ion Țiriac nu a ascuns faptul că ar fi colaborat cu Securitatea, acesta recuoscând acest aspect încă din 2007. La acel moment, fostul tenisman declara:

”Noi toţi aveam dosare, toţi sportivii. Cum crezi că am stat în străinătate fără să fim urmăriţi?

E de neconceput că, de atâţia ani, am avut pentru nimicuri oameni în spate”, declara Ion Ţiriac, în 2007.

Deși a colaborat cu organele de represiune ale statului comunist, Ion Țiriac nu a avut de suferit ulterior, odată cu publicarea dosarului său de către CNSAS.

The post Ziua în care Ion Țiriac a fost deconspirat ca turnător pentru Securitate. Ce s-a întâmplat apoi este incredibil appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă