Zid de tăcere în jurul accidentului de la șantierul de lângă Bibilioteca Națională. Muncitorii lansează, însă, acuzații grave

2 luni in urmă 23

Muncitorii de pe șantierul de la Biblioteca Națională, care au rămas în viață doar printr-o minune, lansează acuzații grave. Unul dintre angajații răniți spune că firma nu respecta măsurile de siguranță și că ei erau puși în permanență în pericol. În acest timp, toate demersurile Digi24 de a găsi explicații și răspunsuri din partea autorităților pentru accidentul petrecut luni s-au lovit de un zid de tăcere.

Mai bine de 5 ore au durat joi audierile la sediul Poliției, după accidentul de luni în care doi muncitori au murit după ce au fost îngropați de vii de un mal de pământ care s-a surpat, iar alți patru au fost răniți.

Rând pe rând, în fața anchetatorilor au dat explicații muncitorii prezenți pe șantier atunci când a avut loc tragedia. Polițiștii au aflat de la un angajat străin, rănit în accident, că firma care se ocupa de construcție nu respecta măsuri minime de siguranță.

Jurnaliștii au putut afla despre asta prin intermediul unui interpret, care i-a tradus muncitorului întrebările pe care le avea presa:

- În ziua aia nu aveau.

- Nu știu. Îl întrebăm. Nu purtau.

- Nu au purtat niciun echipament.

- Nu aveau. Ei nu au avut .

Muncitorul din Bangladesh le-a explicat anchetatorilor și cum s-a produs accidentul.

Conform declarației lui, a fost o țeavă spartă din cauza căreia s-a făcut multă apă. Țeava a fost spartă de un excavator, din greșeală. Țeava care s-a spart a făcut mult nămol, iar pământul s-a surpat din cauza asta, a relatat muncitorul din Bangladesh.

De cealaltă parte, unul dintre administratorii firmei spune că firma a luat toate măsurile pentru protecția muncitorilor.

Discuție între jurnaliști și Alin Panait, administratorul firmei de construcții: 

- Au murit 2 oameni.

- Am transmis condoleanțe.

- Am luat măsuri, a fost responsabil.

- Nu știu, noi am avut echipament, aparatură.

- Asta zice șeful de șantier. Am luat toate măsurile.

- V-am zis....nu putem să facem alte declarații.

Scandalul a ajuns și la Guvern. Florin Cîțu a aflat de la jurnaliști că ministrul Culturii nu știe de accidentul care a avut loc pe un teren aflat în subordinea ministerului.

„Vreau să transmit condoleanțe familiilor. E o anchetă în curs, să așteptăm rezultatul anchetei. Cei vinovați trebuie să plătească. Mă voi asigura că vom avea rezultate cât mai curând și cei vinovați vor plăti”, a promis premierul Florin Cîțu.

Procurorii au ridicat și zeci de documente de la sediul firmei. Vor pune toate detaliile cap la cap pentru a-și dea seama cine a fost de vină pentru tragedia din centrul Capitalei.

Inspectoratul de Construcții a transmis că șantierul nu avea autorizație de construcție.

Tăcere în jurul tragediei

În acest timp, este tăcere în jurul tragediei de pe șantierul deschis lângă Biblioteca Națională. Firma responsabilă cu lucrările, Primăria Sectorului 3, angajații și oficialii îl iau pe „nu știu” în brațe. Ministrul Culturii este plecat, iar guvernanții de la Muncă așteaptă finalizarea anchetei.

„Vă rog să o închideți dacă aveți (camera) deschisă! Atât vă pot spune, vă rog frumos, la revedere! Nu știu să vă spun dacă este domnul primar! E anchetă în desfășurare și toți sunt implicați acum în diferite cercetări. Nu știu! Chiar n-am aflat nimic!”

Dgi24 a încercat să obțină reacții de la fiecare responsabil, în cazul tragediei de pe șantierul deschis lângă Biblioteca Națională. Prima oprire - firma Algorithm Residential.

Dialog cu o angajată:

- Deocamdată nu este nimeni.

- Un director, manager?

- Nu e nimeni. Este o anchetă în desfășurare, toți sunt implicați în diferite cercetări.

- Ni s-a promis, pe Facebook, un punct de vedere.

- O să transmit. Știu că s-a discutat ceva. 

Reușim să scoatem câteva cuvinte de la administratorul firmei, Alin Panait, când iese de la audierile de la Poliție:

- Este o anchetă în curs, de aceea suntem aici, să colaborăm cu toată lumea să nu fie probleme.

- Ar fi putut fi salvați cei doi muncitori?

- Mă credeți că nu putem să declarăm?

A doua oprire este la firma Algorithm Construcții.

- Trebuie să faceți o programare și vă răspundem.

- Un număr de telefon al cuiva, să vorbim direct?

- Este un număr pe site. Atât vă pot spune, vă rog frumos, la revedere. Ei știu că trebuie să dea un punct de vedere la un moment dat?

- Îl certați pe domnul? Să plecăm, nu?

- Da.

Mergem și la Administraţia Domeniului Public Sector 3. Directorul este plecat:

- Avem birou de presă, toate informațiile le luați de la colegii noștri din Calea Dudești. Da?

Urmăm sfatul și mergem la Primăria Sectorului 3, sub umbrela căreia se află toate instituțiile vizitate mai devreme.

- Nu știu să vă spun unde este domnul primar.

- Nu putem să mergem să vedem dacă este în birou?

- Am să vă rog să închideți camera dacă e deschisă.

- Dacă o închidem, ne răspundeți la întrebări?

- Discutăm.

Alexandra Dinu- jurnalist Digi24: „Ne-au pus să închidem camera și ni s-a promis un răspuns, așteptăm aici, cuminți să vedem dacă vine cineva să ne răspundă (...) Au trecut 15 minute de când stăm aici la ușa, până acum nu a ieșit nimeni să ne mai spună nimic”.

După încă 15 minute, primarul Robert Negoiță ne transmite că până la finalizarea anchetei nu oferă un punct de vedere.

Tăcere este și la Ministerul Culturii, care deține terenul pe care se executau lucrările. Ministrul nu este în Capitală. Am întrebat mai mulți angajați care intrau în clădire: 

- Ce ne puteti spune despre accidentul care a avut loc acum 3 zile? (Fără răspuns).

- Ce știți că s-a întâmplat luni aici?

- Nu știu, chiar n-am aflat nimic.

- Știți cumva ce lucrau pe șantier, ce lucrări urmau să fie făcute?

- Știți ceva ce s-a întâmplat luni? Ce fel de lucrări se execută pe șantierul de lâng dvs? Nu v-ați întrebat niciodată ce fel de lucrări se fac în birourile în care lucrați? (Fără răspuns).

Un bărbat este mai comunicativ: 

- Nu știam ce se face, tot ministerul nu știa, am văzut doar că s-a întâmplat o bretea. Nu e nicio agitație.

- Dl ministru este astăzi la muncă?

- De unde să știu eu, sunt un simplu angajat, ministrul nu spune oamenilor când este sau nu.

Singura instituție care a transmis până acum un punct de vedere referitor la tragedie este Inspectoratul de Stat în Construcții.

„Nu știam de șantier, cum aveam să facem control înainte?”, a declarat telefonic Tiberiu Taropa, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții. 

Nici cei de la Ministerul Muncii nu au oferit un punct de vedere.

„Nu am niciun răspuns să vă dau, accidentul e în cercetare, este numită o comisie la nivelul Inspecției Muncii sau coordonată de Inspecția Muncii. Numai după finalizarea cercetării se pot trage concluzii și stabili cauzele producerii accidentului”, a declarat Constantin Bujor, șeful ITM București.

Din cauza lucrărilor de pe șantier, Biblioteca Națională a rămas fără apă, pentru că s-a spart o țeavă. Activitatea instituției este oprită până sâmbătă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă