Ziarist și profesor, programat la vaccin drept cadru didactic, spune că nu vrea să se vaccineze până când autoritățile nu lămuresc problema celor vulnerabili

1 lună in urmă 1


Ziaristul Vlad Stoicescu, care predă la Facultatea de Jurnalism a Universității București, explică, într-o amplă postare pe Facebook, de ce nu se va vaccina în etapa a doua a campaniei, deși se încadrează și din calitatea de profesor, și din cea de angajat în presă.


Jurnalistul care scrie la platforma independentă de la Dela0 critică autoritățile pentru că nu le-au asigurat prioritate, în a doua etapă a vaccinării, vârstânicilor peste 65 de ani și bolnavilor cronici - categoriile cele mai vulnerabile în fața COVID-19.El acuză că acești oameni „au fost băgați discursiv la înaintare, fără să se asigure totuși mijloacele practice prin care să și fie vaccinați prioritar în mod efectiv”. 


„Cine îi numără pe bătrânii de peste 65 de ani? Se numără singuri. Cine îi numără pe bolnavii cronici? Îi numără medicul de familie”, afirmă jurnalistul. 


„Mulți vârstnici nu știu cum să procedeze pentru înscrierea online, iar mulți medici de familie nu au nici timpul, nici priceperea tehnică de a gestiona programarea propriilor bolnavi cronici. Nici n-are sens să mai vorbim despre ce înseamnă exact evidența acestor bolnavi cronici, nefiind puține situațiile în care acești pacienți nu sunt înregistrați ca bolnavi cronici”, a spsu jurnalistul. 


În schimb, beneficiarii eșalonului doi par a fi mai ales cetățenii aflați într-o situație care le permite programarea pe filieră profesională, crede Vlad Stoicescu. 


„Ceea ce se întâmplă, ciclic, în această țară de la periferia Uniunii Europene ar trebui să stârnească o mare revoltă de conștiință. Așa cum arată lucrurile în momentul de față, absolut niciun beneficiar care se poate programa în eșalonul 2 n-ar trebui să accepte vaccinarea până nu se asigură, în practică, un mecanism prioritar pentru bătrâni și cronici (care vor să se vaccineze)


Altfel, toată "jertfa" publică din ultimul an a fost o gargară penibilă”, scrie jurnalistul, referindu-se la măsurile restrictive luate de autorități în pandemie.

Vlad Stoicescu:

În final, Vlad Stoicescu menționează că și el este înscris în eșalonul doi - nu pe filieră jurnalistică, ci pe filieră universitară -, dar nu se va vaccina.


„Având, însă, ore de seminar la Jurnalism, la Universitatea din București, am fost deja luat în evidență pentru vaccinare. Totuși, după ziua de ieri am o certitudine. Până nu se clarifică o procedură prioritară pentru vârstnici și cronici, eu nu mă voi prezenta la niciun centru de vaccinare, indiferent dacă voi fi anunțat că sunt programat. Voi anula pur și simplu acea programare”, a mai precizat el.


Jurnalistul a explicat că nici platforma la care lucrează nu va solicita vaccinarea prioritară, deși instituțiile media își pot înscrie angajații în etapa a doua. 


„Motivul e simplu: nu credem că documentările de teren pe care le întreprindem ne supun unui risc exponențial crescut. Considerăm că ne asumăm același risc pe care și-l asumă (până la urmă) orice cetățean care merge la muncă (și e programat în eșalonul 3)”, a mai scris Vlad Stoicescu în postare. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă