Zi cu miză majoră în conflictul USR-PLUS - Cîțu. Ultimele calcule și cum vrea Orban să-i dea șah premierului

1 lună in urmă 29

Zi cu miză majoră în ecuația crizei politice de la București. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat la o discuție pe liderii USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, ai căror miniștri au anunțat că își depun astăzi demisiile. Pe frontul din Parlament, moțiunea USR-PLUS și AUR așteaptă prezentarea în Birourile Permanente și stabilirea calendarului, după ce luni liberalii fideli lui Florin Cîțu, cu ajutorul PSD, au blocat-o.

Cum arată jocurile de culise și scenariile pentru următoarea zi de criză politică din România.

În ședința Birourilor reunite, liberalii din tabăra lui Florin Cîțu vor încerca să blocheze din nou introducerea moțiunii de cenzură a USR-AUR pe ordinea de zi a plenului. Liberalii insistă să pe verificarea semnăturilor date de către parlamentarii AUR, pe motiv că aceste nu sunt conforme procedural.

De asemenea, potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații vor continua să privească de pe margine fără a interveni în conflictul dintre PNL-USR. Cu alte cuvinte, PSD nu vor vota demersul inițiat de cei de la USR și AUR, dar nici solicitarea PNL de verificare a semnăturilor.

În acest context, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban (care a criticat public demersul colegior de partid catalogându-l "neconstituțional" ) vrea introducă pe ordinea de zi a plenului moțiunea de cenzură .

Mai exact, surse oficiale din conducerea Parlamentului au delcarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care se boicotează din nou ședința Birourilor Permanente reunite, liderii Parlamentului Ludovic Orban și respectiv Anca Dragu vor informa marți Guvernul că a fost depusă moțiunea de cenzură și apoi vor convoca plenul reunit pentru citirea textului, cel mai probabil miercuri.

"Toate semnăturile USR-PLUS și AUR au fost depuse în original. Dacă nu luăm act de depunerea moțiunii de cenzură se crează un precedent periculos care ar putea fi folosit pe viitor, au explicat sursele citate.

Cum arată situația în Parlament și ce urmează

În acest context al colaborării PNL-PSD din Parlament se conturează noi situații politice.

În cazul în care Ludovic Orban și Anca Dragu reușesc să pună în dezbaterea plenului moțiunea de cenzură, social democrații vor fi nevoiți să o voteze. Liderii PSD nu mai pot da înapoi după ce Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au declarat public că "votează orice moțiune ajunge în plen".

USR-PLUS are 80 de parlamentari si AUR, 43. Împreună cele două partide au 123 de voturi și mai au nevoie de 110 pentru a-l demite pe Florin Cîțu. PSD are 157 de parlamentari. Cu voturile pesediștilor, moțiunea ar trece.

Un al doilea scenariu care se conturează este legat strict de demisia miniștriilor USR-PLUS. Mai exact, retragerea miniștriilor USR-PLUS din Guvern va duce la schimbarea configurației politice dar nu și la căderea imediată a premierului Florin Cîțu.

Procedural și constituțional se schimbă configurația politică a Guvernului ceea presupune că premierul poate să numească miniștrii interimari și are la dispoziție 45 de zile de a veni în Parlament să ceară un vot de încredere pentru întreg Guvernul.

Practic, Florin Cîțu rămâne în funcția de premier până după congresul PNL din 25 septembrie și poate astfel câștiga lejer și șefia partidului.

Mai departe, după expirarea celor 45 de zile de interimat, Florin Cîțu vine în Parlament să ceară votul cu noua echipă de miniștrii. Potrivit înțelegerilor subterane cu PSD, Parlamentul ar putea valida cu voturile PSD un Guvern minoritar format din PNL-UDMR.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă