Zelenski cere la ONU o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei. Ucraina anunță cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei

1 săptămână in urmă 35

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri în faţa ONU o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei, denunţând invadarea ţării sale de către trupele ruse şi lansând un apel la înfiinţarea unui tribunal special. Pe de altă parte, Ucraina anunță un schimb de prizonieri cu Rusia, inclusiv comandanți ai detașamentului Azov.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Zelenski: „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă”

„A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă” împotriva Rusiei, a spus Volodimir Zelenski, într-un discurs în fața Adunării Generale a ONU. Deoarece nu a putut merge la New York, preşedintele ucrainean a obţinut o autorizaţie excepţională din partea statelor membre ale Naţiunilor Unite pentru a se adresa prin mesaj video.

În discursul său, care s-a încheiat în ovaţiile şi aplauzele reprezentanţilor prezenţi în sală, Volodimir Zelenski a acuzat Rusiaa pentru agresiunea acesteia contra Ucrainei.

„Nu vom lăsa această entitate să prevaleze asupra noastră”, a spus el, cerând crearea unui tribunal special care să judece Rusia „pentru crima sa de agresiune împotriva statului nostru”.

Şeful statului ucrainean a folosit cuvântul „pedeapsă” de 15 ori în discursului său.

Volodimir Zelenski a mai lansat un apel la crearea unui fond de compensare pentru Ucraina şi a afirmat că Rusia ar trebui să fie privată de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Anterior, de la tribuna Naţiunilor Unite, preşedintele american, Joe Biden, a acuzat Rusia de „încălcarea într-o manieră neruşinată” a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, aminteşte AFP.

Ucraina anunță un schimb de 215 prizonieri cu Rusia

Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.

„Am reuşit să eliberăm 215 de persoane” în cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a declarat la televiziune şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, relatează Agerpres.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a precizat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„În schimb, am dat 55 de persoane care nu merită nici regret, nici simpatie”, cei care „au luptat împotriva Ucrainei şi cei care au trădat-o”, a spus el.

În cadrul acestei „operaţiuni pregătite de mult timp”, cinci comandanţi militari, „supereroi”, printre care şefi ai apărării de la Azovstal, au fost transferaţi în Turcia, a subliniat Volodimir Zelenski.

Negocierile privind schimbul lor au fost „cele mai lungi, cele mai dificile”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Aceste persoane vor rămâne în Turcia „în siguranţă absolută şi în condiţii confortabile” până la „sfârşitul războiului”, dar îşi vor putea întâlni familiile acolo, în baza unui acord cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit şefului statului ucrainean.

În total, 188 de „eroi de la Azovstal şi Mariupol”, printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbaţi, a spus el.

„Vom face totul pentru a-i salva pe toţi cei aflaţi în captivitate în Rusia”, a promis Volodimir Zelenski, potrivit căruia printre prizonierii schimbaţi se numără şi femei însărcinate.

Zece prizonieri de război străini - cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat - al căror transfer din Rusia în Arabia Saudită mai devreme în cursul zilei, ca parte a unui schimb între Moscova şi Ucraina a fost anunţat de diplomaţia saudită, fac parte din acest schimb, potrivit preşedintelui Zelenski.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, baricadaţi în uriaşa oţelărie Azovstal, la Marea Azov, s-au predat forţelor ruse între 16 şi 20 mai, după trei luni de lupte intense, reaminteşte AFP.

Editor : M.B.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă