Zeci de proteste au avut loc ieri în mai multe țări din Europa împotriva restricțiilor antipandemice / În Marea Britanie și Germania, manifestațiile au degenerat în violențe

3 săptămâni in urmă 1

Mii de oameni din mai multe state europene au ieșit sâmbătă pe străzi pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea pandemiei de coronavirus. Cele mai violente manifestații au avut loc în Germania și în Marea Britanie, unde protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine.

Proteste la Londra soldate cu arestarea unor protestatari şi rănirea unor poliţişti

Cel puţin 36 de persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie au fost răniţi sâmbătă la Londra în timpul unei demonstraţii care a strâns câteva mii de persoane care au protestat împotriva lockdown-ului impus ca urmare a pandemiei de COVID-19, potrivit AFP.


Conform informaţiilor furnizate de poliţie, cei mai mulţi au fost arestaţi pentru încălcarea măsurilor de izolare.

De la începutul lunii ianuarie, locuitorii capitalei britanice şi din alte regiuni ale Angliei nu au voie să îşi părăsească locuinţele, cu excepţia unui număr limitat de deplasări.

Protestul, care a început în Hyde Park la prânz, a continuat în centrul Londrei. După aceea, un grup de protestatari s-a întors în parc unde a aruncat cu proiectile asupra poliţiştilor.

„Mai mulţi au fost răniţi ca urmare a acestor atacuri”, a declarat într-un comunicat subcomisarul Laurence Taylor, care a condus operaţiunile de menţinere a ordinii.

„Este complet inacceptabil şi trist faptul că ofiţeri însărcinaţi cu aplicarea reglementărilor care sunt instituite pentru a ne proteja pe noi toţi devin victimele acestor atacuri violente”, a adăugat el.

Poliţia din Londra a fost criticată intens săptămâna trecută după o intervenţie în forţă cu ocazia unui miting neautorizat, organizată în memoria unei tinere londoneze a cărei dispariţie şi moarte au agitat spiritele în Marea Britanie.

Sâmbătă, în jur de 60 de parlamentari britanici au semnat un apel lansat de asociaţiile pentru protecţia drepturilor omului în care se afirmă că interzicerea demonstraţiilor „este inacceptabilă şi probabil ilegală”.

Restricţiile sunt în vigoare în Anglia de la începutul lunii ianuarie. Ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei sanitare, premierul Boris Johnson a promis că le va relaxa, în timp ce izolarea strictă urmează să fie ridicată la sfârşitul lunii.

Serbia: Proteste la Belgrad împotriva măsurilor restrictive

Sârbii au manifestat sâmbătă la Belgrad împotriva restricţiilor impuse de guvern ca urmare a pandemiei de COVID-19, potrivit dpa.

Protestatarii, dintre care mulţi nu purtau mască, au umplut Piaţa Republicii din centrul capitalei.

Restricţiile pe perioada week-end-ului au fost introduse în urmă cu două săptămâni.

Conform acestor măsuri, magazinele, restaurantele şi unităţile care oferă servicii trebuie să închidă începând de sâmbătă la prânz până luni dimineaţa, la ora şase.

Sunt exceptate de la respectarea acestor măsuri restrictive magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile.

În ultimele şapte zile, Serbia a înregistrat o creştere importantă a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, rata de incidenţă la 100.000 de locuitori fiind sâmbătă de 503.3.

Mii de persoane au protestat în Croaţia împotriva măsurilor anti-Covid

Mii de persoane au protestat sâmbătă în cinci oraşe din Croaţia împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, majoritatea dintre ei nepurtând măşti, potrivit dpa.

Protestatari, dintre care unii au numit drept ”tiranie” obligativitatea de purtare a măştii, s-au adunat la Zagreb, Osijek, Split, Dubrovnik şi Sibenik.

În Croaţia, măştile sunt obligatorii în transportul public, precum şi în magazine şi spitale. În aer liber, masca trebuie purtată atunci când nu se poate respecta o distanţare fizică de 1,5 metri.

Croaţia a înregistrat o uşoară creştere a cazurilor de infecţii cu coronavirus după o scădere semnificativă în ianuarie şi februarie. Sâmbătă, au fost înregistrate 145,1 infecţii la 100.000 de rezidenţi în ultimele şapte zile.

Manifestaţii împotriva restricţiilor anti-Covid în Germania: Ciocniri între poliţie şi protestatari

Ciocniri au avut loc sâmbătă între poliţie şi persoane care au manifestat împotriva restricţiilor impuse pentru combaterea COVID-19, în oraşul Kassel, centrul Germaniei, fiind una dintre cele mai mari adunări de acest tip de la începutul anului în această ţară, potrivit AFP.

Câteva mii de protestatari s-au adunat într-o piaţă din centrul oraşului Kassel, principalul punct de reuniune, fără a purta mască de protecţie, a indicat un jurnalist AFP.

Forţele de ordine au folosit spray cu piper atunci când un grup de protestatari a încercat să treacă de un cordon de poliţie pentru a se alătura altor manifestanţi.

”Nu aşa ar trebui să arate o acţiune de protest paşnică”, a scris pe Twitter poliţia din nordul Hesse, unul dintre landurile germane, acuzându-i pe protestatari de ”atacuri repetate” împotriva angajaţilor din serviciile de urgenţă.

”Nu tolerăm astfel de atacuri”, a adăugat poliţia, avertizând că la nevoie se va interveni cu un tun cu apă.

Acest protest a fost organizat la apelul mişcării ”Querdenker”, care a organizat unele dintre cele mai mari mitinguri ”anti-coronavirus” în Germania de la începutul pandemiei. Din mişcare fac parte membri ai extremei stângi, adepţi ai teoriilor conspiraţiei, detractori ai vaccinării precum şi susţinători ai extremei drepte.

Elveţia: Manifestaţie împotriva restricţiilor anti-COVID-19

Câteva mii de oameni au manifestat sâmbătă în oraşul elveţian Liestal pentru a cere încetarea restricţiilor destinate combaterii pandemiei de COVID-19, potrivit AFP.

Între 3.000 şi 5.000 de oameni, dintre care unii purtau combinezoane albe, au participat la această ”manifestaţie paşnică” în acest oraş din cantonul Basel (nord), potrivit estimărilor jurnaliştilor de la faţa locului.

Mulţi protestatari nu purtau mască. Unii purtau pancarte pe care scria: ”Destul!”, ”Vaccinurile omoară” sau chiar ”Fie ca dragostea să fie ghidul vostru, nu frica”.

Manifestanţii consideră că guvernul elveţian a recurs la măsuri ”dictatoriale” pentru a impune restricţiile sanitare, între care închiderea restaurantelor şi a barurilor, care vizează combaterea contaminărilor cu coronavirus.

Într-un comunicat publicat înaintea manifestaţiei, protestatarii, care au avut autorizarea poliţiei, acuză autorităţile Confederaţiei că au luat ţara ”ostatică” de mai bine de un an.

Sursa: Agerpres

Foto: Protest la Londra împotriva restricțiilor / Sursa: captură video

Citește și: VIDEO Proteste în București și în mai multe orașe din țară împotriva restricțiilor anticoronavirus / Șoșoacă și Bahmuțeanu au participat la protestul din Capitală. Simion, la manifestația din Cluj / Jandarmeria: Protestatarii vor fi identificați și sancționați

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă