Zeci de persoane care nu poartă mască, la un eveniment organizat de Mănăstirea Putna. Cum explică preoții

1 săptămână in urmă 1


Mănăstirea Putna a publicat pe pagina de Facebook mai multe fotografii de la un eveniment care a avut loc ieri, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”, din care se observă că zeci de participanți nu poartă mască de protecție, deși aceasta este obligatorie și în spațiile deschise. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților spune că evenimentul a fost unul restrâns, în aer liber, în timp ce senatorul PNL, Viorel Badea, admite că oamenii nu purtau mască, dar că „e alegerea lor”. 


Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la masacrul din 1941 din Bucovina de Nord, unde mii de români au fost uciși de trupele URSS în timp ce încercau să treacă granița în România, a fost unul amplu. A început joi, 1 aprilie, și nu a inclus doar momente religioase.


Au susținut discursuri sau cuvântări, printre alții, Vasile Demciuc, profesor în cadrul Universității din Suceava, Alexandrina Cernov, din Cernăuți, membru corespondent al Academiei Române, sau Viorel Badea, senator PNL, președintele Comisiei pentru Cultură și Mass-Media. Pe lângă aceștia, conform programului, au avut loc și trei recitaluri ale mai multor coruri. Din fotografiile publicate pe pagina de Facebook a mănăstirii se observă că preoții, corurile, călugării și cei implicați în organizarea evenimentului nu poartă mască de protecție. Doar 2-3 persoane care apar în poze o poartă corespunzător. 


„A fost un eveniment restrâns”


Slujbele au fost oficializate de către un sobor de preoți condus de PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. 


Contactați telefonic de Libertatea, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au explicat că preoții și monahii sunt exceptați de la purtarea măștii în timpul slujbelor. Ei au mai precizat că evenimentul a fost unul restrâns, nu a fost deschis credincioșilor și a fost organizat în aer liber. 


„La evenimentul de la Putna, mulțimea era formată din preoții care au slujit la slujba de pomenire a celor căzuți la Fântâna Albă, dar și de cele trei coruri care au cântat. Cei mai numeroși erau din grupul vocal-tradițional «Ai lui Ștefan, noi oșteni», de la Liceul Tehnologic «Ion Nistor» din Vicovu de Sus”, a declarat pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al arhiepiscopiei. 


Evenimentul a fost în aer liber, ei au cântat și au dat răspunsul la strană în timpul slujbelor, nu au purtat mască pe parcursul cântării și al slujbei. Aceste este motivul pentru care nu s-a purtat mască, evenimentul fiind organizat în aer liber și că cei prezenți au participat activ la slujbă.

Pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

Senator PNL prezent la eveniment: „Este alegerea lor”


Senatorul PNL Viorel Badea, prezent la evenimentul din 1 aprilie, susține că a purtat mască, mai puțin în momentele în care a vorbit public, când și-a dat-o jos și a ținut-o în mână. Întrebat de ziar dacă în jurul său oamenii au purtat, acesta a precizat că: „Nu prea s-a purtat, dar asta este, nu aveam ce să le fac, este alegerea lor”.


Senator PNL, Viorel Badea

Din fotografiile transmise de senatorul PNL, se observă că la eveniment sunt câteva zeci de oameni care, în mare parte, nu poartă mască de protecție. Viorel Badea cere Ministerului Sănătății reguli speciale pentru cei vaccinați 


Senatorul PNL cere însă Ministerului Sănătății reguli aparte pentru cei care au fost vaccinați cu ambele doze și au protecție împotriva virusului.


„Eu mi-am făcut vaccinul, rapelul îl am de pe 20 februarie, iar după ce a apărut și studiul din SUA cu Pfizer, e clar că nu reprezint nicio vulnerabilitate și că nu transport virusul. Dar dacă regulile spun că trebuie să procedăm, încercăm să procedăm așa. Eu nu înțeleg și cred că e o problemă a Guvernului, în special a Ministerului Sănătății, care nu stabilește reguli pentru cei vaccinați”, spune parlamentarul PNL.


„Ei ar trebui să procedeze într-un anumit mod, ar fi bine și i-ar încuraja și pe ceilalți care nu ar vrea să se vaccineze: să nu poarte mască, să nu mai intre la 20.00 în casă, să facă ce vor și atunci se vor mobiliza și ceilalți”, crede senatorul Viorel Badea.


Conform legii, în România, 1 aprilie este, din 2011, „Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă