Zeci de mii de români, abandonați de furnizorii de gaze după plafonarea prețurilor. Cum vrea ANRE să rezolve criza

1 săptămână in urmă 17


Un număr de șase furnizori de gaze naturale au notificat Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) că doresc să renunțe la licență din cauza costurilor mari de achiziție și a faptului că nu își pot recupera banii, scrie Economica.net. În total, sunt afectați 31.000 de clienți.


Cei șase furnizori sunt Hargaz Harghita Gaz, Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93, Restart Energy şi Tulcea Gaz.


Despre Restart Energy presa a scris că a început să majoreze prețurile clienților la câteva luni după semnarea contractelor.


Societatea a fost chiar amendată de către ANRE pentru nereguli.


Clienții, preluați de alte companii


Clienții acestor furnizori sunt trecuți automat la furnizorii de ultimă instanță.


ANRE a desemnat anterior un număr de șase furnizori de ultimă instanţă (FUI): Engie România, CEZ Vânzare, Cis Gaz, Electrica Furnizare, Premier Energy şi Tinmar Energy.


Clienții furnizorilor care renunță la afacere sunt distribuiți automat către unul dintre acești furnizori de ultimă instanță, cel cu cel mai mic preț.


Engie nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanță


Acesta este în acest moment grupul francez Engie. Compania a notificat însă ANRE că nu mai dorește să fie furnizor de ultimă instanță începând cu 15 decembrie 2021.


ENGIE Romania S.A. a notificat ANRE., la sfârșitul lunii octombrie, cu privire la renunțarea statutului de furnizor de ultimă instanță începând cu data de 15.12.2021. Decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor gazelor naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.

Engie:

Compania susține că în ultimele două săptămâni a preluat 20.000 de clienți de la trei furnizori care au renunțat la licența de gaze naturale.


Statul a plafonat recent prețul gazelor, prin care prețul final pentru consumatori este limitat, iar statul achită diferența către furnizori.


Însă Engie spune că legislația actuală nu permite recuperarea tuturor costurilor, deoarece este luat în considerare prețul mediu de achiziție aplicabil din perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 și nu prețul de piață la care  furnizorii achiziționează acum gazele.


ANRE înăsprește condițiile pentru retragerea furnizorilor de ultimă instanță


Pentru a rezolva situația, ANRE vrea să schimbe modul în care un furnizor de ultimă instanță poate renunța la acest statut printr-un proiect de ordin.


Noile condiții sunt:


ANRE va desemna cel puțin cinci furnizori de ultimă instanță a căror cotă de piață trebuie să fie cumulat de cel puțin 70% din numărul clienților finaliUn furnizor poate renunța la acest statut doar dacă există cel puțin cinci furnizori de ultimă instanță care să aibă cumulat 70% din cliențiTermenul în care furnizorul își exprimă intenția de renunțare la acest statul a fost modificat de la 45 la 60 de zile.Dacă decizia de desemnare drept furnizor de ultimă instanță încetează atunci clienții acestuia sunt preluați de un alt furnizor de ultimă instanță.Un client preluat de un furnizor de ultimă instanță trebuie ținut un an. Este vorba de clienții care consumă cel mult 28.000 MWh pe an, categorie care include populația și o serie de firme mici. Timp de trei luni, furnizorul de ultimă instanță nu are voie să crească prețul unui client preluat astfel.

Potrivit <a href="https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/criza-gazelor-anre-vrea-sa-declare-furnizori-de-ultima-instanta-pe-viata-20470105?fbclid=IwAR1Z4D8S--QKY6XapRV-YAkWrlV2WtnsrhCVtppByRG5genPPg9_uieztU0" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Profit.ro</a>, în România existau în luna iulie 4 milioane de clienți casnici de gaze și 237.000 de clienți non-casnici. Engie era cel mai mare furnizor, cu 1,9 milioane de clienți, urmat de E.ON cu 1,3 milioane, însă acesta din urmă nu este furnizor de ultimă instanță.


În total, Engie are 60,6% din totalul clienților casnici, iar E.ON 28,98%, ceea ce înseamnă că cele două nu se vor putea retrage niciodată deoarece nu se mai atinge cota de 70%, potrivit sursei citate.


Dar cum E.ON oricum nu este furnizor de ultimă instanță în acest moment, rezultă că ENGIE este compania care nu se poate retrage.


Atât Engie, cât și E.ON au fost amendate de către ANRE pentru majorarea prețurilor la gaze în timpul derulării contractelor și le-a obligat să mențină prețurile fixe la care s-au angajat pe toată perioada semnată cu clienții.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă