Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile din Franţa pentru a-l omagia pe profesorul decapitat

6 days ago 1

Zeci de mii de oameni s-au adunat în Paris şi în alte zeci de oraşe din Franţa pentru a-i aduce un omagiu fostului profesor Samuel Paty, care a fost decapitat într-un atac care a șocat țara deja zguduită de atentate teroriste, transmite The Guardian.


Zecile de mii de persoane s-au adunat în Paris, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marsilia, Lille și Bordeaux, pentru a susţine libertatea de exprimare şi a-i aduce un omagiu profesorului Samuel Paty, care a fost ucis, după ce ţinut o lecţie în care a arătat caricaturi cu profetul Mahomed.


Politicieni de frunte, asociații pentru drepturile civile și sindicate ale profesorilor s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris. Aceştia au afişat pancarte cu "Je suis Samuel", inspirat din sloganul "Je suis Charlie", devenit celebru în urma atacului terorist din 2015 de la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo în care au fost ucise 12 persoane.


Emozione, tristezza e rabbia a #Parigi Le persone riunite a Place de la République cantano la Marsigliese in onore di #SamuelPaty #Francia pic.twitter.com/lQvdAfwWT9

— Alessandro 7 (@AlessandroCere7) October 18, 2020

Manifestanţii au intonat imnul Franţei, Marseilleza, şi au mai scandat "libertatea de exprimare, libertatea de a preda". "Suntem rezultatul istoriei noastre. Aceste valori ale libertății și democrației nu pot rămâne doar cuvinte”, a declarat un manifestant la Paris.


Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a cerut sprijinerea profesorilor, precizând că "solidaritatea și unitatea" sunt vitale. Secretarul de stat de la Interne, Marlene Schiappa, a declarat că participă la mitingul de la Paris "pentru profesori, sistemmul de valori laic, libertatea de exprimare și împotriva islamismului".


Vous ne nous faites pas peur.Nous n’avons pas peur.Vous ne nous diviserez pas.Nous sommes la France ! pic.twitter.com/GjUQo9AePa

— Jean Castex (@JeanCASTEX) October 18, 2020

Miercuri se va desfăşura un omagiu naţional


Miercuri va fi organizat un omagiu național, a anunțat palatul Elysee. Premierul, Jean Castex, care a participat la mitingul de la Paris împreună cu liderii opoziției și primarul orașului, Anne Hidalgo, a declarat că guvernul lucrează la o strategie pentru a proteja mai bine profesorii de amenințări similare.


Lyon, 18-10-2020Ook in Lyon een indrukwekkende opkomst op het Place Bellecour. Duizenden mensen verzamelen zich om eer te betonen aan Samuel Paty, de leraar die op brute wijze is onthoofd In Conflans-Sainte-Honorine.?️ @johanjrd_pic.twitter.com/Oe8GH5ciTZ

— Niemands Knegt (@NiemandsKnegt) October 18, 2020

"Vreau ca profesorii să știe că toată țara este în spatele lor. Această tragedie ne afectează pe fiecare dintre noi, deoarece, prin acest profesor, ţara a fost atacată", a precizat premierul Jean Castex.


Samuel Paty, profesorul de 47 de ani de istorie-geografie, a fost ucis cu cuțitul, vineri, de un rus de origine cecenă, într-un atac terorist dintr-o suburbie vestică a Parisului. Acesta le arătase anterior elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, ca parte a unei lecții despre libertatea de exprimare.Read Entire Article
Powered By Seo Tools