Xi Jinping, mesaj pentru noul lider al opoziției din Taiwan: Situația din Strâmtoarea Taiwan este „complexă și sumbră”

4 săptămâni in urmă 18

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis noului lider al opoziției din Taiwan, care s-a angajat la reînceperea dialogului cu Beijing, că situația din Strâmtoarea Taiwan este „complexă și sumbră”, relatează Reuters.

În scrisoarea sa către Eric Chu, liderul Chinei a spus că partidele lor au avut „interacțiuni bune” bazate pe opoziția lor comună la independența Taiwanului.

„În prezent, situația din Strâmtoarea Taiwan este „complexă și sumbră. Toți fiii și toate fiicele națiunii chineze trebuie să lucreze împreună cu o singură inimă și să meargă înainte împreună”, a scris Xi Jinping.

El și-a mai exprimat speranța că ambele partide ar putea coopera pentru „urmărirea păcii în Strâmtoarea Taiwan, urmărirea reunificării naționale și urmărirea revitalizării naționale”.

Eric Chu i-a răspuns președintelui Partidului Comunist și i-a spus că oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan sunt „cu toții copiii Împăratului Galben”. Altfel spus, cu toții sunt de etnie chineză han.

El a mai spus că speră să „urmărească teren comun și să respecte diferențele, crească încrederea reciprocă și buna dispoziție, întărească schimburile și cooperarea pentru a permite dezvoltarea continuă și pașnică a relațiilor dintre cele două țări”.

Sub fostul președinte a partidului de opoziție din Taiwan, relațiile dintre conducerile celor două partide s-au blocat. Beijing bănuia că partidul nu este suficient de devotat ideii că Taiwan este parte din China.

Eric Chu a dat vina pe Partidul Democrat Progresiv, partidul aflat la putere în Taiwan, pentru tensiunile cu Beijing.

China susține că Taiwan este teritoriul ei, nu un stat autonom. Ea a crescut presiunea militară și politică pentru a forța insula să accepte conducerea de la Beijing. Totuși, majoritatea cetățenilor din Taiwan nu sunt interesant să fie parte din China.

China refuză să vorbească cu Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului, spunând că este un separatist. Tsai spune că Taiwan este deja un stat independent denumit Republica Chineză, iar doar cetățenii din Taiwan au dreptul să-și decidă viitorul.

Sursa foto: Facebook / Eric Chu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă