XI Jinping îl avertizează pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului. „Cine se joacă cu focul, se arde”

1 săptămână in urmă 27

Președintele chinez, Xi Jinping, l-a avertizat pe președintele SUA, Joe Biden, că „se joacă cu focul”, dacă va continua să încurajeze independența Taiwanului, informează BBC.

Conform agenției de stat a chineze Global Times, Xi Jinping a susținut că recentele tensiuni legate de Taiwan sunt cauzate de „încercările repetate ale autorităților taiwaneze de a se baza pe sprijinul SUA în ceea ce privește declararea independenței”.

„Astfel de acțiuni sunt extrem de periculoase, ca atunci când te joci cu focul. Și oricine se joacă cu focul, se va arde”

Conform unui comunicat al Casei Albe, președintele Joe Biden „se opune cu fermitate eforturilor unilaterale menite a schimba actuala stare de fapt (status quo) cu scopul subminării păcii și stabilității din regiunea Strâmtorii Taiwan”.

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au încheiat primul lor summit virtual, după aproape patru ore de discuții, o întâlnire care a venit în contextul tensiunilor crescute între cele două țări pe probleme precum Taiwan, schimburi comericale și drepturile omului.

În cadrul întâlnirii virtuale, Biden a precizat că ambele state au o responsabilitate de a asigura că rivalitatea lor nu „se îndreaptă spre conflict deschis”. Aceasta a fost a treia și cea mai substanțială discuție dintre cei doi șefi de stat, de când președintele american și-a preluat mandatul în ianuarie.

De ce declararea independenței Taiwanului este o „linie roșie” pentru China

Zilele trecute, Taiwanul a acuzat Beijingul de lansarea unui așa-numit„război de zonă gri” împotriva sa - aviația militară chineză a efectuat 554 de zboruri ilegale în spațiul aerian taiwanez în perioada septembrie 2020 - august 2021. Astfel, forțele armate ale Chinei sunt capabile să implementeze o blocadă asupra principalelor porturi și aeroporturi ale Taiwanului, spun autoritățile de la Taipei.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de ţări, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Mai exact, China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și, sub politica sa „O singură China”, refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în acelaşi timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare. Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu declanșarea unui război, în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : Mihnea Lazăr

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă