Washingtonul continuă să sancționeze Beijingul, iar Biden ar trebui să rămână ferm

2 luni in urmă 19

Statele Unite au anunțat luni noi sancțiuni împotriva Beijingului, într-un moment în care fermitatea împotriva Chinei, ridicată drept „cea mai mare amenințare la adresa democrației”, pare a fi subiectul unui consens din ce în ce mai mare între echipa lui Donald Trump și viitoarea administrație a lui Joe Biden, potrivit AFP.

Trezoreria și Departamentul de Stat al SUA au vizat de această dată 14 înalți oficiali parlamentari chinezi pentru rolul lor în adoptarea unei controversate legi de securitate națională care „a subminat autonomia Hong Kongului”.

Acești vicepreședinți ai comisiei permanente parlamentare și membrii familiilor lor nu vor mai putea intra în Statele Unite, în timp ce posibilele lor active în Statele Unite vor fi înghețate și accesul la sistemul financiar american va fi blocat.

Washingtonul a impus deja astfel de sancțiuni pentru aproximativ cincisprezece oficiali din Hong Kong, inclusiv directorul executiv Carrie Lam, ca răspuns la adoptarea de către Beijing a acestei lgi draconice de securitate națională văzută pe scară largă ca o modalitate de a recâștiga controlul guvernului. Și președintele Trump a retras Hong Kong-ului statutul comercial preferențial de care se bucura fosta colonie britanică cu Statele Unite.

Comitetul permanent al parlamentului chinez "a votat în unanimitate în favoarea legii securității naționale folosite în mod repetat de Beijing pentru a bloca orice opoziție și a aresta pe cei care protestează împotriva politicilor sale opresive", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo într-o declarație.

"Măsurile noastre de astăzi subliniază faptul că Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii săi pentru ca Beijingul să plătească consecințele deciziilor sale care subminează autonomia promisă Hong Kongului", a avertizat el.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă