Washingtonul amenință Iranul după ce autoritățile de la Teheran au impus sancțiuni pe numele a 50 de americani, anunțând răzbunare pentru moartea generalului Soleimani

2 săptămâni in urmă 14

Washingtonul a ameninţat duminică Iranul cu „consecinţe grave” dacă cetăţenii săi vor fi „atacaţi”, la o zi după ce Teheranul a anunţat sancţiuni împotriva a aproximativ 50 de americani, informează AFP.

Noile sancţiuni intervin la doi ani de la asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani, ucis la începutul anului 2020 într-un raid american la Bagdad la ordinul preşedintelui american de atunci Donald Trump.

”Dacă Iranul ar ataca pe oricare dintre cetăţenii noştri, inclusiv pe oricare dintre cele 52 de persoane numite ieri, s-ar confrunta cu consecinţe grave”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, într-un comunicat.

”Statele Unite ale Americii îşi vor proteja şi apăra cetăţenii. Acest lucru îi include pe cei care servesc în prezent Statele Unite şi pe cei care au servit în trecut”, se mai arată în comunicat.

Sâmbătă, Teheranul a adăugat peste 50 de cetăţeni americani pe o listă de persoane acuzate că au fost implicate într-un fel sau altul în decizia sau organizarea eliminării generalului Soleimani.

Printre aceste nume se află şeful Statului Major al SUA, Mark Milley, şi fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley.

”Se pare că va trebui să-mi anulez vacanţa de relaxare în Iran…”, a scris duminică pe Twitter, ironic, doamna Haley.

Luni, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a ameninţat că se va răzbuna pe foştii lideri americani, inclusiv pe Donald Trump, la un miting organizat la Teheran pentru comemorarea generalului.

De asemenea, Iranul afirmase cu câteva zile înainte că actuala administraţie americană condusă de Joe Biden este ”responsabilă” pentru decizia lui Trump de a-l elimina pe Soleimani.

La 3 ianuarie 2020, o dronă armată a pulverizat vehiculul în care se afla Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene pentru Orientul Mijlociu.

Atacul, comis în timpul nopţii pe o şosea din apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, a stârnit temeri privind un război deschis între Teheran şi Washington, doi inamici istorici.

sursa: Agerpres.ro,  sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă