Vulcanul din La Palma a erupt după 50 de ani. Zeci de oameni, evacuați

1 lună in urmă 21

Vulcanul din insula spaniolă La Palma, din arhipelagul Canare, a erupt duminică, 19 septembrie, după mai multe zile de activitate seismică intensă și după 50 de ani de tăcere vulcanică. Zeci de locuitori din satele din apropierea vulcanului au fost evacuați chiar înainte ca râurile de lavă să amenințe zona, potrivit Digi24.

Erupția a avut loc la ora locală 15:15 (14:15 GMT) în Parcul naţional Cumbra Vieja din sudul insulei. În urma erupției, o coloană imensă de fum s-a înălțat și a cuprins zona.

Cu puțin timp înaintea erupției, autoritățile reușiseră să evacueze circa 40 de persoane cu probleme de mobilitate, precum și animalele din fermele situate în localitățile din jurul vulcanului.

Volcanic eruption in the Canary IslandsIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Ministerul Apărării spaniol a anunțat că au fost trimiși soldați pentru a ajuta operațiunile de evacuare. Autoritățile vor continua să evacueze și alte rezidenți din localitățile din jur.

The Canary Island of La Palma this afternoon…really hope this doesnt spread down the #archipelago Whod live on a volcanic island? Me! Not danger to #aviation as yet #avgeek #volcano #LaPalma #volcanLaPalma pic.twitter.com/epaok3RUp8

— Steve Cummings (@Capt_Cummings) September 19, 2021

Soldaţi au fost detaşaţi pentru a ajuta la evacuări din zonele locuite cele mai apropiate de vulcan, a declarat Ministerul Apărării spaniol. Se aşteaptă ca alţi rezidenţi să fie evacuaţi din oraşele din jur.

Din cauza erupției, premierul spaniol și-a amânat o deplasare în New York, pentru Adunarea Generală a ONU și a mers duminică seară pe insulă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă