Volodimir Zelenski, mesaj direct către ruși după mobilizare: „55.000 de soldați ruși au murit, sute de mii au fost răniți. Vreți mai mulți?”

2 zile in urmă 33

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a amintit sâmbătă cetățenilor ruși care sunt pierderile armatei ruse în peste șase luni de război și le-a cerut să protesteze, să se opună sau să predea ca să nu sufere aceeași soartă, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială.

„55.000 de soldați ruși au murit în șase luni de război. Sute de mii au fost rănite sau mutilate. Vreți mai mulți? Atunci protestați, opuneți-vă, fugiți sau predați-vă în captivitate ucraineană. Aceste sunt opțiunile pentru a supraviețui”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat pe Telegram direct poporului rus.

Liderul de la Kiev spune că decizia lui Vladimir Putin de a decreta mobilizare parțială este o recunoaștere deschisă că „armata, care s-a pregătit decenii pentru a invada un stat străin, nu a rezistat și este distrusă”.

„Din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru majoritatea cetățenilor ruși nu este ceva la TV sau pe internet, ci ceva care a intrat în fiecare casă rusă”, mai afirmă Zelenski.

Rezistența ucrainenilor în fața invaziei ruse a atras această deciziei a președinției ruse, le atrage atenția Zelenski, care subliniază că Putin nu face decât să „aducă și mai mulți ruși și resurse” pe front.

În final, el le mulțumește ucrainenilor „care luptă și muncesc pentru victoria noastră”.

Rusia s-a confruntat miercuri cu protestele în toate orașele majore ca urmare a decretării mobilizării parțiale. Primele manifestări au avut loc în Siberia și în estul îndepărtat, de unde au apărut imagini cu forțele de ordine intervenind violent pentru a-i risipi pe protestatari sau pentru a-i reține. Protestele s-au extins apoi, culminând în Moscova și Sankt Petersburg.

Mobilizarea a început în Rusia imediat după decretarea ei de către președintele Vladimir Putin. Ministrul apărării Serghei Șoigu a precizat că vor fi convocați aproximativ 300.000 de rezerviști, dintr-un total estimat la 25 de milioane de cetățeni.

Dar Articolul 7, paragraful ascuns din ordinul de mobilizare semnat de președintele Vladimir Putin, permite Ministerului rus al Apărării să recruteze un milion de persoane pentru armată, a declarat pentru ediția europeană a publicației ruse independente Novaia Gazeta un oficial apropiat de Kremlin.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă