Voiculescu și-a cerut scuze după ce a insistat cu declarații false privind înmormântarea decedaților de COVID

6 zile in urmă 15


Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a scris pe Facebook că „am preluat o informație parțial greșită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze”. Inițial, el afirmase în fața presei că „nu scrie nicăieri că oamenii trebuiau să fie îngropați fără haine”.


Vlad Voiculescu a subliniat că va modifica astăzi, 8 aprilie, reglementarea din 6 aprilie 2020, care prevedea cum se înhumează decedații de COVID.


„Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație parțial greșită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.


„Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați - și anume cei autopsiați (!) - conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 «se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac»”, a adăugat ministrul Sănătății.


Majoritatea covârșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate. Este de altfel o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății:

Și Ministerul Sănătății a venit ulterior cu o informare: „În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege”


Anterior, el susținuse în fața presei că ordinul din 6 aprilie 2020, semnat de fostul ministru Nelu Tătaru, nu conține nicio regulă privind hainele decedaților, conform Digi24.


„Scuzați-mă, nu înțeleg întrebarea. Mai întâi, nu eu am scris ordinul și în ordinul pe care îl voi modifica nu scrie nicăieri că trebuiau să fie înmormântați fără haine. E o întrebare capcană față de un neadevăr. Citiți în ordin, nu scrie nicăieri că oamenii trebuiau să fie îngropați fără haine. Ce să știu? Cei care nu au respectat legea, cei care nu i-au îmbrăcat", a declarat Voiculescu în fața jurnaliștilor.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă