Vladimir Putin, mesaj direct către Europa: „Dacă vrei gaz, deschide Nord Stream 2”

1 săptămână in urmă 20

Președintele rus Vladimir Putin a negat vineri că Rusia are vreo legătură cu criza energetică a Europei, spunând că, dacă Uniunea Europeană ar vrea mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2, relatează Reuters.

Adresându-se jurnaliștilor după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan, Putin a dat vina pe ceea ce el a numit „agenda verde” pentru criza energetică și a insistat că Rusia își va îndeplini obligațiile energetice.

„Concluzia este că, dacă îți dorești, dacă îți este atât de greu, trebuie doar să ridici sancțiunile pentru Nord Stream 2, care reprezintă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, doar să apeși butonul și totul va porni”, a spus Vladimir Putin.

Nord Stream 2, care este proiectat să transporte gaz pe sub Marea Baltică aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost construit în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu autorizeze funcționarea lui cu doar câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina pe 24 februarie.

Prețurile gazelor s-a dublat în Europa de la începutul anului pe fondul scăderii livrărilor rusești. Europa a acuzat Rusia că armează aprovizionarea cu energie ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei. Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic, iar sancțiunile au împiedicat utilizarea conductei Nord Stream 1.

Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către mai multe țări, inclusiv Bulgaria și Polonia, pentru că au refuzat să plătească în ruble.

Gigantul rus Gazprom a mai spus la începutul acestei luni că conducta Nord Stream 1, principala conductă de aprovizionare a Europei, va rămâne închisă, deoarece o turbină de la o stație de compresoare a suferit o defecțiune, ceea ce a dus la creșterea prețurilor angro la gaze.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă