Vladimir Putin a calificat drept o ”provocare” exerciţiile militare efectuate de SUA şi NATO în Marea Neagră

1 săptămână in urmă 16

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept ”o provocare” exercițiile militare efectuate de către Statele Unite şi NATO la Marea Neagră, despre care spune că ”intensifică tensiunile între Rusia şi NATO”, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Vladimir Putin a calificat drept o ”provocare” exerciţiile militare efectuate de SUA şi NATO în Marea Neagră

Vladimir Putin a calificat drept o ”provocare” exerciţiile militare efectuate de SUA şi NATO în Marea Neagră

Sputnik / Sergey Guneev via Hepta

În această convorbire, Vladimir Putin ”a atras atenţia asupra naturii provocatoare a exerciţiilor de mare aploare pe care le efectuează Statele Unite împreună cu anumiţi aliaţi la Marea Neagră, care intensifică tensiunile între Rusia şi NATO”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat publicat luni seară.

Putin se referă la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii la Marea Neagră, despre care Moscova a spus că ”le urmărește cu atenție”. Liderul la Kremlin lansează acest atac în contextul unor tensiuni tot mai puternice în centrul cărora se află Războiul din Ucraina, o ţară riverană la Marea Neagră.

Situaţia în regiune este tensionată din 2014, când Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, iar Ucraina se află, de peste şapte ani, în război cu separatişti proruşi în Donbas (est).

Vladimir Putin acuză regimul de la Kiev de ”politică distrugătoare”

În replică, Emmanuel Macron şi-a exprimat ”îngrijorarea puternică” şi ”voinţa de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit preşedinţiei franceze.

Vladimir Putin a acuzat Kievul de faptul că poartă o ”politică distrugătoare”, citând ”folosirea recentă de către Ucraina a unor drone în zona de conflict”, a anunţat Kremlinul, scrie news.ro.

Ucraina a folosit luna trecută o dronă de luptă turcească împotriva separatiştilor proruşi, înfuriind Moscova. Războiul din estul Ucrainei, care a izbucnit după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Răspunsul Pentagonului la acuzațiile Rusiei

Pentagonul a respins, la Washington, prin purtătorul său de cuvânt John Kirby, criticile lui Putin cu privire la manevrele americane.

”Toate exerciţiile noastre sunt defensive prin natura lor şi se înscriu în cadrul alianţelor (...) din regiune”, a declarat el.

”N-a existat nicio transparenţă de partea rusă cu privire la această concentrare de forţe în partea de vest a ţării”, a acuzat el.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă