Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, despre ordinul de carantinare: „Nu era nevoie de aviz CNSU”

1 lună in urmă 18

Vlad Voiculescu a declarat, vineri că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi, precizând că în continuare se teme pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem. El a afirmat că premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării. Voiculescu i-a recomandat premierului, ca interimar la Sănătate, să revizuiască metotodologia de raportare a deceselor din perioada în care mandatul era la PNL, pentru că sunt diferenţe faţă de realitate, precum şi o analiză privind situaţia Unifarm, unde s-a comis cel mai mare jaf al pandemiei. Anterior, el a mulţumit personalului medical, despre care a afirmat că ”duce greul zilele acestea”, echipei de la MS şi celor care i-au transmis gândurile lor, precum şi secretarului de stat Andreea Moldovan, demisă odată cu el de la MS, aceasta fiind prima sa declaraţie după revocarea de la Ministerul Sănătăţii

„A fost un pretext. M-aș referi la afirmația dlui premier de ieri, cum că pentru semnarea acelui ordin ar fi trebuit un aviz CNSU. Acest lucru este fals, această afirmație este falsă. Nu era nevoie de aviz CNSU. Dna doctor Moldovan a explicat procesul. A fost două zile de dezbateri, două zile în care toată lumea care trebuia să fie implicată a fost implicată, au fost decizii. Există un protocol, este secretizat, îl puteți solicita”, a spus Vlad Voiculescu.

Andreea Moldovan a spus, de asemenea, cu privire la ordinul controversat că discutarea noilor criterii s-a făcut la sediul ministerului, pe parcursul a două zile, reunind reprezentanți ai ISP, DSU, iar din partea ministerului un grup de epidemiologi.

„Forma finală a fost agreată de toată lumea, nu am lucrat de capul meu”, a spus fostul secretar de stat.

Premierul Cîţu: Nu a trecut prin CNSU ordinul privind stabilirea de noi reguli pentru carantinare şi nu putea fi publicat

Prim-ministrul Florin Cîţu a precizat că ordinul privind noile criterii de carantinare nu putea fi publicat deoarece nu a fost discutat într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Aceasta era problema”, a mai spus premierul.

Vlad Voiculescu, prima reacţie după ce a fost demis de Florin Cîţu: „Atunci când superi, esti eliminat”

„Aseară (miercuri – n.r.) a fost anulat acel act. Putem să discutăm despre acel ordin, dacă trebuie sau nu să avem acele criterii. Problema este următoarea: acel ordin a fost publicat fără să treacă prin CNSU. Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU preşedinte este premierul României. Nu a trecut prin CNSU, deci nu putea să fie publicat acel ordin. Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Era nevoie şi de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema”, a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria.

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a revocat miercuri seară ordinul privind modificarea indicatorilor pentru stabilirea carantinei. Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat doar cu o seară înainte în Monitorul Oficial şi a dus la demiterea ministrului Vlad Voiculescu şi a Andreei Moldovan. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordinul, despre care premierul nu fusese informat, a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan şi a apărut marţi seară în Monitorul Oficial.

Modificarea indicatorilor fără a exista un acord asupra acestui lucru a dus, miercuri dimineaţă, la demitrea ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, dar şi la demiterea secretarului de stat Andreea Moldovan. Demiterea lui Vlad voiculescu a generat o criză în coaliţie, fiind aşteptate discuţii între liderii partidelor componente.

Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Florin Cîţu ca ministru interimar al Sănătăţii.

Andreea Moldovan, primele declaraţii de la demiterea din Ministerul Sănătăţii: „Am apreciat că nu am fost condiţionată politic”. Ce a cerut presei

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă