Vlad Voiculescu: Ministerul Sănătății nu are bază legală pentru achiziționarea testelor pentru școli

1 lună in urmă 2

Vlad Voiculescu a explicat că Ministerul Sănătății nu poate cumpăra teste pentru şcoli. Anunţul ministrului vine în ziua în care Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei, a anunţat că una din condiţiile redeschiderii şcolilor este ca teste non-invazive să fie disponibile în şcoli din 4 mai.

Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor rapide pentru şcoli, a afirmat, duminică, ministrul Vlad Voiculescu, conform Agerpres.

Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine. Lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei.

Vlad Voiculescu:

De asemenea, secretarul de stat Andreea Moldovan a adăugat că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

„Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că aproape un milion de teste au rămas nefolosite, după ce părinţii elevilor au refuzat testele COVID.

Sorin Cîmpeanu a propus găsirea unor teste mai puțin invazive. „Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă