Vlad Voiculescu, lămuriri după declarațiile despre decesele COVID subraportate: „Nu e vorba de morți ascunși, e o problemă de metodologie”

3 săptămâni in urmă 24


Confruntat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe tema declarațiilor sale, conform cărora numărul de decese COVID este mai mare decât cel raportat zilnic de autorități, Vlad Voiculescu a explicat că posibila diferența de „mii de morți” pe care a semnalat-o a fost sesizată pe două platforme diferite pe care se centralizează datele pandemiei.


„Nu e vorba de morți ascunși. Este o chestiune de metodologie, știm că anul trecut au fost unii care au spus că au fost ascunși morți, că se raportează mai mulți. Am indicii cât se poate de serioase că este vorba de o subraportare. Asta nu schimbă realitatea, dar schimbă adevărul, acele date de care avem nevoie pentru a lua decizii”, i-a răspuns Vlad Voiculescu lui CTP, când acesta din urmă l-a întrebat de ce a oferit datele respective dacă nu avea ancheta finalizată.


Potrivit ministrului, pe o plaformă raportează spitalele COVID (alerte.ms.ro), iar pe cea de a doua raportează toate entitățile implicate (corona-forms). Potrivit fostului ministru al Sănătății, pe prima platformă cifrele sunt mult mai mari.


„Pe de o parte vorbim de o metodologie care este imperfectă, este un lucru pe care pot să-l spun cu certitudine, rezultatul acestei metodologii, respectiv a aplicării ei o diferență a cărei amplitudine nu o cunoaștem. Este o investigație pe care am început-o abia în urmă cu câteva zile. Mi-a fost semnalat de către unul dintre consilieri. O problemă cu siguranță există, am făcut verificări la nivel mic, de spital. Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări la spitale, și cea de-a doua în care raportează mai multe entități, vedem că diferența este semnificativă. Avem două platforme care sunt în coordonarea MAI cât și a Ministerului Sănătății, respectiv INSP”, a explicat Vlad Voiculescu la Digi24.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă