Virgil Popescu avertizează: Prețul gazelor naturale poate fi influențat de criza din Kazahstan. E important să nu fie afectat tranzitul de gaz

2 săptămâni in urmă 33

MIERCURI, 05 IANUARIE 2022, 23:46

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

Virgil Popescu spune că evenimentele geopolitice din această perioadă influențează fluctuația prețurilor la gaze naturale, referindu-se la criza din Kazahstan din aceste zile. 

„A fost o scădere a prețului la gaze naturale până acum două zile. După care a fost o oarecare creștere la gaz natural începând cu 4 ianuarie. Văd că s-a menținut la același nivel. E foarte sensibilă piața gazelor naturale. Vedem ce se întâmplă în Kazahstan în momentul de față. Kazahstanul este o țară care are și foarte mult tranzit de conducte de gaze. Este foarte important să nu fie afectat tranzitul de gaze, să nu se întâmple nimic în Ucraina”, a declarat Virgil Popescu, miercuri seară, la o televiziune de știri, chiar când în Kazahstan au loc lupte dramatice ale manifestanților în stradă. Protestele masive au dus la impunerea stării de urgență și președintele kazah a cerut ajutorul Rusiei pentru reprimarea celor care au ieșit în stradă. Cel puțin 8 persoane au murit, împușcate de forțele de ordine. 

HAOSUL din Kazahstan se adâncește! Guvernul a declarat STARE DE URGENȚĂ: 8 persoane și-au pierdut viața

„Estimez din aprilie încolo o temperare, o scădere a prețului la gaze naturale, ceea ce înseamnă și o temperare la prețul energiei electrice. Va scădea consumul și nu va mai fi așa presiune pe preț. (...) Nu cred că vom avea evoluții în afara plajelor cu care ne-am obșinui deja. A fost în urmă cu două săptămâni și jumătate – 3 săptămâni prețul gazelor naturale ajunsese iar la 170 de euro, după care s-a prăbușit brusc. A scăzut prețul în momentul când a fost știrea că mai multe nave încărcate cu LNG din America au venit către Europa. Asta nu înseamnă că dacă crește prețul în piața SPOT, automat cresc prețurile la gaze naturale la populație. Acest lucru nu, pentru că există contracte pe un anumit termen și nu pot fi modificate prețurile”, a mai asigurat Virgil Popescu.

În același timp, ministrul Energiei anunță că prețurile la energie electrică nu vor mai atinge nivelul celor din 2021. 

„Nu ne așteptăm la o scădere a prețului energiei electrice la nivelul anului trecut. Așa ceva este clar că nu se mai poate. Prețul certificatului de CO2 al energiei produse pe bază de cărbune a crescut foarte mult, CO2 la 80 de euro/MW. Gândum noi seturi de măsuri”, a mai spus ministrul Energiei.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă