Virgil Musta avertizează: „În Timişoara a început să circule tulpina din Anglia, care este mult mai contagioasă”

1 lună in urmă 1

Medicul Virgil Musta a explicat care este situaţia reală în spitalele covid sau suport covid din Timişoara, primul oraş care a intrat din nou în carantină. El atrage atenţia că, din păcate, tot mai multe persoane se prezintă la spital prea târziu, când deja au forme avansate de boală.

Virgil Musta: Ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri covid-19

„Se vehiculează zilele acestea diverse informaţii. Eu aş dori doar să vă explic care este situaţia reală în spitalele covid sau suport covid din Timişoara şi să vă recomand căteva soluţii care să vă ajute la nevoie. Multe persoane nu cunosc presiunea foarte mare din ultimul timp (sunt norocoşii care nu au ajuns, ei sau cunoscuţi de-ai lor, cu forme severe la spital), dar altele (din păcate din ce în ce mai multe în ultima perioadă) au simţit îndeaproape suprasaturarea spitalelor care pot acorda asistenţa medicală specifică formelor severe sau critice.

În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri covid-19. Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane. Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare.

Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeş, fie la Casa Austria de la Spitalul Judeţean, dar locurile sunt limitate şi se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă faţă avalanşei continue de pacienţi în forme severe”, a scris într-o postare pe Facebook medicul de la Timişoara.

Citeşte şi Virgil Musta explică cum vor arăta Paștele și 1 Mai anul acesta: „Mă tem că nu vom avea sărbătorile pe care ni le dorim!”

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrage atenţia că pentru a evita această situaţie,  oamenii ar trebui să se testeze din timp.

”Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia şi aceste cazuri, dar terapia acestor pacienţi se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât şi prin personalul specializat necesar. Dar şi aici, locurile tot limitate vor fi. Concluzia este clară: pentru a evita situaţia dramatică în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie să oprim cumva numărul zilnic foarte mare de noi forme severe şi foarte severe!.

Iată 2 soluţii: prima şi cea mai de dorit soluţie este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări şi, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu stricteţe, a regulilor de protecţie, pe care deja le cunoasteţi: purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor. Nimic nou aici, doar să nu lăsaţi încă “garda” jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluţia cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coşmar.

A doua soluţie presupune următoarea abordare- dacă aveţi simptome, testaţi-vă pentru a depista din timp boala, ţineţi permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeţi cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viaţa! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veţi merge la spital şi vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice şi alte investigaţii din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veţi merge înapoi acasă în aceeaşi zi, după cca 1-2 ore, dar veţi şti cum staţi”, a mai precizat Virgil Musta.

Virgil Musta: În Timişoara circulă tulpina de virus din Anglia

Medicul a mai precizat că, cel mai probabil, în Timişoara circulă tulpina de virus din Anglia, tulpină care este mult mai contagioasă decât varianta iniţială a virusului.

”Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor). Care sunt avantajele majore ale efectuării la timp a acestei evaluări: se va putea acţiona la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluţia spre forme grave;  medicul de familie va vedea evaluarea pe care aţi făcut-o (prin intermediul unui program informatic) şi va putea să vă recomande acasă tratamentul optim; dacă aveţi forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul ”Oxigen pentru Timişoara” şi veţi beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare;  dacă aveţi deja o formă gravă, dovedită şi prin evaluare, veţi avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe şanse de vindecare.

La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare. Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, a mai precizat medicul.

Carantină în Timişoara timp de 14 zile. Revin declaraţiile pe propria răspundere

Reamintim că Timișoara, Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Giroc și Ghiroda, au intat în carantină pentru o perioadă de 14 zile.  Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității;

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop. Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică. În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă