Viorica Dăncilă vrea o „relație vibrantă” între Europa și Rusia. Viziunea, într-un editorial semnat de fostul premier în presa străină

4 luni in urmă 14

Intitulat „Europa trebuie să găsească o nouă modalitate de a relaționa cu Rusia”, fostul premier Viorica Dăncilă vorbește, în articolul semnat pentru The Jerusalem Post, despre cum ne-a ajutat Rusia să ne securizăm independența. Dăncilă consideră că, fără o nouă dinamică în relația cu Rusia, securitatea națională a Europei ar fi pusă în pericol.

„Europa trebuie să ia în considerare o nouă dinamică cu Rusia, altfel, mi-e teamă că vom continua să repetăm aceleaşi greşeli şi să ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi, punând în pericol securitatea noastră naţională. Întrebarea este ce strategii să folosim. Până acum, nimeni nu a oferit o soluţie convingătoare”, a scris Viorica Dăncilă, în publicația israeliană „The Jerusalem Post”.

Imediat după apariția articolului în presa israeliană, Viorica Dăncilă și-a explicat viziunea într-o postare pe Facebook.

„Am spus, cu subiect și predicat, referindu-mă la Rusia și UE că „nu suntem prieteni”, dar că trebuie – noi, europenii – să găsim un nou model de raportare la Rusia pentru a ne apăra mai bine interesele și pentru a evita comiterea de greșeli cu consecințe grave. Pledoaria mea a fost una pentru inteligență și realism, contra îngustimii și inerției care ne pot costa foarte mult în viitor”, a menționat Viorica Dăncilă, pe Facebook.

Criticile la adresa fostului premier nu au întârziat să apară. Fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu o acuză pe Viorica Dăncilă inclusiv că afirmațiile scrise în editorialul publicat în presa străină sunt eronate și contravin adevărului istoric. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă