Viktor Orban, după publicarea unei cărți de povești în care Cenușăreasa este lesbiană: "Lăsați-ne copiii în pace"

4 luni in urmă 20

Premierul ungar Viktor Orban a criticat duminică publicarea unei cărți pentru copii în care eroi din povești clasice sunt homosexuali sau provin din minorități marginalizate, scrie AFP.

"Ungaria are legi privind homosexualitatea care se bazează pe o abordare excepțional de tolerantă și răbdătoare", a spus premierul suveranist, într-un interviu la postul public de radio.

"Dar există o linie roșie care nu trebuie depășită", a continuat el, acuzând un "act de provocare". "Pentru a rezuma opinia mea: lăsați-ne copiii în pace", a continuat el.

Orban a fost întrebat despre o carte publicată de o asociație a comunității lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi (LGBT) care adaptează povești și legende celebre cu personaje provenite din minorități marginalizate (handicapați, săraci, țigani, LGBT...). Astfel, într-o poveste, Cenușăreasa este lesbiană iar în alta eroul cel care ucide dragoni este transgender.

În acest context, au apărut voci care au cerut retragerea cărții de pe piață iar un deputat de extrema dreaptă a rupt un exemplar într-o conferință de presă.

Asociația librarilor și a editorilor a criticat aceste reacții, pe care le-a comparat cu cenzurile "nazistă și comunistă", în timp ce cartea profita de această reclamă pentru a se plasa în vârful clasamentelor de vânzări.

Revenit la putere în 2010, premierul suveranist a instaurat un regim conservator, într-o țară care părea mai degrabă avangardistă: homosexualitatea a fost dezincriminată la începutul anilor 1960 iar căsătoriile civile între două persoane de același sex au fost recunoscute încă din 1996.

Viktor Orban a lansat în 2018 proiectul său privind o "nouă eră" culturală, prin care spune că apără valorile creștine și tradiționale.

Printre măsurile emblematice ale politicii sale, Ungaria, membră a UE din 2004, a retras în 2018 studiile de gen de pe lista materiilor universitare.

În același an, comedia muzicală Billy Elliot a lui Elton John a dispărut din programul Operei Naționale, după o campanie a presei pro-guvernamentale care acuza promovarea homosexualității.

În mai, Budapesta a interzis inscripția schimbării de sex la starea civilă și recunoașterea juridică a identității de gen pentru persoanele transgender, în ciuda numeroaselor proteste internaționale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă