VIDEO | Vulcanul din insula La Palma, în faza explozivă. Norul toxic ajunge și în România

3 săptămâni in urmă 70

Vulcanul din insula La Palma, în faza explozivă Vulcanul din insula La Palma, în faza explozivă

Vulcanul din insula La Palma a intrat în cea mai explozivă fază. Râuri de lavă s-au scurs pe versanți, iar erupțiile s-au intensificat. Norul de poluanți generat de erupție va ajunge azi și în România. Va intra în țară pe la Timișoara și se va extinde pe tot teritoriul, până luni seară. 

DUMINICĂ, 26 SEPTEMBRIE 2021, 09:54

SURSĂ: Realitatea PLUS

AUTOR: Ivancica Mihaela

Insula spaniolă din Oceanul Atlantic se află în continuare într-o situație de criză. Pompierii au fost nevoiți să se retragă după ce activitatea vulcanului s-a intensificat.

Autorităţile au declarat, sâmbătă, că cele 160 de persoane care au fost evacuate, vineri, din alte trei localităţi nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a-şi recupera bunurile din cauza "evoluţiei urgenţei vulcanice".

Experţii au anunţat că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă, scrie The Guardian.

Aeroportul de pe insulă a fost închis. "Aeroportul La Palma este nefuncţional din cauza acumulării de cenuşă. Activităţile de curăţare au început, însă situaţia se poate schimba în orice moment", a scris operatorul aeroportuar spaniol Aena pe Twitter.

Vineri, companiile aeriene au anulat mai multe zboruri, iar autorităţile au evacuat oraşele Tajuya, Tacande de Abajo şi zona din Tacande de Arriba care nu fusese încă evacuată, după deschiderea unui nou orificiu de ventilaţie pe versantul vulcanului.

Imaginile video distribuite pe reţelele sociale au surprins o undă de şoc masivă resimţită vineri de la locul erupţiei.

Nu au fost raportate persoane decedate sau cu răni grave sau decese în urma erupţiei vulcanului, însă aproximativ 15% din recolta de banane de pe insulă, esenţială pentru economia acesteia, ar putea fi afectate, punând în pericol mii de locuri de muncă. 

Vulcanul a început să erupă la sfârșitul săptămânii trecute, iar de atunci a expulzat mii de tone de lavă.

Sute de case au fost complet distruse și aproape 6.000 de oameni au fost evacuați și nevoiți să fugă din calea dezastrului. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă