VIDEO Violențe între poliție și protestatarii de dreapta la un marș LGBTQ din Serbia

1 săptămână in urmă 18

Poliția a intrat în conflict cu protestatarii de dreapta sâmbătă, în timp ce câteva mii de persoane s-au alăturat unui marș LGBTQ în Serbia pentru a marca sfârșitul săptămânii EuroPride, un eveniment organizat în fiecare an într-un oraș european diferit, transmite Reuters.

Poliția a intrat în conflict cu două grupuri de dreapta care au încercat să perturbe marșul, a declarat premierul Ana Brnabic, adăugând că 10 ofițeri de poliție au fost ușor răniți, cinci mașini de poliție au fost avariate și 64 de protestatari au fost arestați.

You're watching a bunch of Serbian fascists attacking the banned Pride march in Belgrade this afternoon. The only way we stop fascism, is by kicking it off the streets. Solidarity with LGBT ppl in Serbia. #BelgradePride pic.twitter.com/FGFEoNBl2s

— GhostofDurruti (@streetresist161) September 17, 2022

„Sunt foarte mândră că am reușit să evităm incidente mai grave”, a declarat Brnabic, care este ea însăși primul prim-ministru gay din Serbia, reporterilor.

În urma protestelor naționaliștilor și ale grupurilor religioase, guvernul interzisese marșul săptămâna trecută. Însă, în fața apelurilor oficialilor Uniunii Europene și a activiștilor pentru drepturile omului, a permis scurtarea traseului marșului.

Participanții au mers pe jos câteva sute de metri până la stadionul Tsmajdan, unde a avut loc un concert.

Ambasadorul Statelor Unite în Serbia, Christopher Hill, și raportorul special al Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilcik, s-au alăturat marșului.

Guvernele sârbe anterioare au interzis paradele Pride, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului și a altora. Unele marșuri Pride de la începutul anilor 2000 s-au confruntat cu o opoziție acerbă și au fost marcate de violențe.

Însă marșurile recente din Serbia s-au desfășurat în mod pașnic, o schimbare citată de organizatorii EuroPride ca fiind unul dintre motivele pentru care Belgradul a fost ales ca gazda din acest an. Copenhaga a fost gazda din 2021.

Serbia este candidată la aderarea la UE, dar mai întâi trebuie să îndeplinească cerințele de îmbunătățire a statului de drept și a situației sale în ceea ce privește drepturile omului și ale minorităților.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă