VIDEO UPDATE Klaus Iohannis, la raportul ICCJ: "Reanalizarea legilor justitiei nu mai poate fi amanata"

1 lună in urmă 1

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat miercuri, la pranz, la prezentarea raportului de activitate al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru anul 2020 unde este asteptat sa rosteasca o alocutiune.

UPDATE 12:45

Klaus Iohannis a declarat ca sistemul de justitie din Romania are nevoie de mai multe reforme, care sa fie in linie cu recomandarile europene. El a mai punctat importanta digitalizarii, proces care a fost accelerat in contextul pandemiei, dar a vorbit si despre alte prioritati, cum ar fi solutionarea dosarelor intr-un termen rezonabil, sau aplicarea unitara a legii.

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

- Ma bucur sa fiu astazi alaturi de dumneavoastra la prezentarea publica a raportului de activitate pentru anul 2020 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Am incredere ca va deveni o traditie. Anul 2020 a fost un an al rezilientei nu doar pentru sistemul de justitie ci si pentru intregul aparat statal supus unui test fara precedent.

- Traversam inca o criza globala care si-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate. Criza generata de pandemie a impus un raspuns imediat si urgent inclusiv din partea sistemului judiciar. A fost nevoie de idei, de solutii si de adoptarea unor masuri, ori de instituirea unor practivi inovatoare care au scos in evidenta ca unele aspecte considerate pana atunci obisnuite in functionarea instantelor de judecata ar trebui regandite.

- Dincolo de dificultatile reale, in aceasta perioada de pandemie au fost accelerate procesele de digitalizare si s-au digitalizat diferite proceduri.

- Acestea sunt in definitiv castiguri pentru profesionistii dreptului, dar mai ales sunt castiguri pentru cetateni. In efortul de creare a diferitelor instrumente informatice care sa imbunatateasca accesul la justitie, s-au intensificat discutiile si la nivelul UE.

- Toate aceste demersuri vizeaza garantarea dreptului la un proces echitabil si asigurarea accesului la justitie pentru toti cetatenii, inclusiv pentru grupurile defavorizate.
Si in Romania trebuie sa se accelereze reformele sistemului judiciar, cu precadere digitalizarea.

- In 2020 cetatenii si-au exprimat prin vot optiunea pentru reforme. In acest context reanalizarea legilor justitiei nu mai poate fi amanata. Am incredere ca in perioada urmatoare cadrul care reglementeaza activitatea justitiei din Romania va deveni predictibil, in raport cu standardele unui stat european.

- Sper ca in urma acestui dialog vor si adoptate solutii noilor realitati juridice si sociale. Acest proces este si ocazia de a valorifica recomandarile organismelor europene.

-Corectarea legislatiei nu este singurul demers de care sistemul de justitie are nevoie.
Echilibrarea repartizarii resurselor umane, modernizarea infrastructurii instantelor, crearea unei culturi a dialogului, sunt doar cateva aspecte.

- Prin rolul sau consacrat, Inalta Curte de Casatie si Justitie are responsablitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot intarzia in sistemul judiciar. Aplicarea unitara a legii, solutionarea dosarelor in termene rezonabile, raman actuale.

- Judecatorii sunt cei care induc un profund sentiment de dreptate in randul membrilor sai. Judecatorii sanctioneaza abuzul de putere si mentin un echilibru intre interesele divergente care apar in comunitati. Fiecare decizie justa, in care legea este aplicata, contribuie la interiorizarea acestor principii. Independenta justitiei este si trebuie sa ramana un principiu de la care nimeni sa nu se abata.

Stirea initiala

Administratia Prezidentiala anunta in agenda presedintelui,pentru miercuri, la ora 12:00, "participare la evenimentul de prezentare a raportului de activitate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2020".

In urma cu un an, la bilantul activitatii ICCJ, presedintele Iohannis afirma Presedintele ca in ultimii ani justitia din Romania a fost supusa unor incercari de subordonare fata de politic, dar la aceste provocari raspunsul societatii romanesti a fost "pe masura". Astfel, democratia noastra s-a maturizat, iar romanii au fost alaturi de magistrati, acestea reprezentand castiguri care trebuie protejate si consolidate, a adaugat el. "In ciuda tuturor provocarilor, sunt incontestabili pasii uriasi pe care Romania i-a facut in directia unei justitii independente, functionale si moderne", a spus Iohannis.

"O societate se dezvolta si isi atinge potentialul atunci cand cetatenii sai se simt protejati si stiu ca, ori de cate ori le sunt puse in pericol drepturile si libertatile, isi vor gasi dreptatea in instantele de judecata. Misiunea veritabila a justitiei este cea de serviciu public si, tocmai de aceea, legislatia si modul in care functioneaza intreaga constructie institutionala trebuie sa aiba in centru cetateanul si apararea lui de abuzuri", a afirmat Iohannis, miercuri, in discursul tinut la prezentarea raportului de activitate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2019.

"In ultimii ani, justitia din Romania a fost supusa unor incercari de subordonare fata de politic. La aceste provocari, raspunsul societatii romanesti a fost pe masura. Democratia noastra s-a maturizat, iar romanii au fost alaturi de magistrati, exprimandu-se in mod clar pentru valorile europene, statul de drept si pentru o tara in care legea este aceeasi pentru toti. Sunt castiguri majore pentru Romania, pe care avem obligatia sa le protejam si sa le consolidam", a afirmat atunci seful statului.

Citeste si:

Prima reactie a lui Marian Godina, dupa esecul din cazul luarii de ostatici de la Onesti: "Unii viseaza sniperi pe blocuri si rapel din elicopter"Cine este judecatoarea care le-a condamnat pe Elena Udrea si Ioana Basescu in dosarul finantarii ilegale a campaniei electoraleAu ruginit catusele la unitatile de elita ale DNA. Zero arestari in patru ani, sase rechizitorii in doi ani si sute de dosare nesolutionateVIDEO Furt ca-n codru in Parlament. Mai multi alesi PSD si AUR, surprinsi in timp ce fraudau voturile. "Este al noualea vot pe care il dati la doua cartele"FOTO Sorana Cirstea, faza lunii in tenis. Romanca a facut un spagat de exceptie in Franta
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă