VIDEO Turcan anunță că 5 milioane de dosare de pensie vor fi evaluate în 18 luni / Pensiile vor fi recalculate, în baza unei noi legi

1 lună in urmă 17

În cel mult 18 luni vor fi evaluate toate cele 5 milione de dosare de pensie din România, iar în baza acestei evaluări se va face recalcularea pensiilor, în baza unei noi legi, susține ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea spunecă discuțiile pentru noua lege a pensiilor, care va cuprinde o nouă formulă de calcul, vor începe în cel mult o lună, iar acum se lucrează la mai multe variante, inclusiv pentru pensiile speciale. "Această formulă de recalculare va aduce o majorare pentru un număr mare de pensii", a susținut Turcan.

Ea a spus, într-o conferință de presă, că procesul de evaluare a pensiilor ar fi trebuit început din octombrie 2019 și că ultima mare recalculare a fost făcută în perioada 2005-2010.

”Evaluarea dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate toate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, evalurea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii, bază de date care va fi folosită entru recalcularea pensiilor.

”Pasul acesta are la baza contributitivitate şi echitate în sistemul de pensii. Începem evaluarea acestor dosare, care va sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o nouă formulă de calcul (...). Există o componentă tehnică de evaluarea şi recalculare şi una legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate”, a mai susținut ministrul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă