VIDEO Talibanii anunță victoria în Valea Panjshir / Liderul rezistenței cere „răscoală națională” împotriva noului regim

1 lună in urmă 26

Panjshir, o vale de munte accidentată care găzduiește între 150.000 și 200.000 de oameni, a fost cucerită de talibani, aceștia ridicând steagul lor pe principalele clădiri din zonă, anunță BBC. Luptătorii din rezistență au spus totuși că sunt încă prezenți în „toate pozițiile strategice” și „continuă să lupte”. Liderul lor, Ahmad Massoud, a cerut o „răscoală națională” împotriva talibanilor. Într-o înregistrare audio postată pe rețelele de socializare liderul Frontului Național de Rezistență al Afganistanului (NRF), a dat vina pe comunitatea internațională pentru legitimarea talibanilor. „Oriunde v-ați afla, în interior sau în exterior, vă invit să începeți o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”, a spus el.

Valea Panjshir a fost un centru de rezistență când Afganistanul era sub ocupație sovietică în anii 1980 și în perioada anterioară de guvernare a talibanilor, între 1996 și 2001. Terenul său montan accidentat – cu labirintul său de văi, crăpături și peșteri – a fost cea mai mare armă pentru respingerea invadatorilor. Armata sovietică nu a reușit niciodată să o cucerească în anii 1980, iar talibanii nu l-au controlat în anii ’90, atunci când s-au aflat prima dată la putere.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă