VIDEO | Singura clinică de recuperare din România pentru pacienții post Covid-19

1 lună in urmă 2

Foto arhivăFoto arhivă

În cazul unor pacienţi, infecția cu SARS-CoV-2 lasă urme grele chiar și după vindecare. De cele mai multe ori, traumele sunt la nivelul plămânilor. În ajutorul lor vine Spitalul de Recuperare din Iași. Aici funcţionează singura clinică din Romania care asigură servicii de reabilitare pulmonară pentru această categorie de pacienți. 

SÂMBĂTĂ, 27 FEBRUARIE 2021, 08:32

SURSĂ: Realitatea PLUS

AUTOR: Iulian Budușan

După ce au suferit de COVID-19, mulți pacienți au rămas cu sechele şi sunt nevoiți să apeleze la recuperare respiratorie. Este și cazul doamnei Liliana care a fost infectată cu noul virus în luna decembrie.

„Nu mâncasem de vreo două săptămâni mi s-a luat pofta de mâncare, iar saturația de oxigen în ziua în care am solicitat salvare sc[zuse la 88”, spune Liliana, una dintre pacientele clinicii.

Și colega ei, infectată tot în luna decembrie, a ajuns în spital, recent, cu dureri puternice.

„Nu mai știu acum că de la Covid simptomele erau cu înădușeală și cu oboseală puternică, aproape să cad din picioare”, spune Silvia Neagu, pacientă a clinicii.

În sala de Kinetoterapie a Spitalului Clinic de Recuperare se fac exerciții de respirație.

„În calculator se introduc datele pacientului. Pacientul intră și se așează pe scaun, i se pune o clemă pe nas. Se pune aici o piesă bucală pe care o introduce între buze și dinți și tehnicianul este cel care spune. Tehnica nu este tocmai ușoară pentru că pot exista probleme la cei care prezintă claustrofobie”, spune Paraschiva Postolache, șefa secției de recuperare respiratorie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Iași.

Medicii spun că recuperarea acestor pacienți va dura toată viața, atât în spital, cât și la domiciliu. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă