VIDEO “Sentimentul e că nimănui nu-i pasă de cercetare” – ministrul Ciprian Teleman după audierile din Comisia pentru știință și tehnologie din Parlament / 2 miliarde de euro din PNRR ar “compensa” bugetul de 0,14% din PIB pentru cercetare

1 lună in urmă 54

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/01/Ciprian-Teleman.jpg
“Sentimentul cu care am ieșit din comisie este că nimănui nu-i pasă de cercetare”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării joi, după ce a ieșit din audierile din Comisia pentru știință și tehnologie pe tema bugetului pe 2021. El a arătat că a primit o singură întrebare pe tema cercetării, domeniu care are alocat un buget de doar 0,14% din PIB, nivel similar cu cel de anul trecut. 

Potrivit ministrului, bugetul “de criză” ar urma să fie compensat – “avem speranțe întemeiate” – din fondurile ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care “pentru cercetare ar fi două miliarde” de euro.

Ciprian Teleman a spus că indiferența parlamentarilor i-a dat ca “temă” să facă mai bine cunoscută cercetarea românească, despre care spune că “are rezultate foarte bune, dar ar trebui să fie cunoscute publicului.”

Bugetul pentru cercetare rămâne la un nivel similar în condițiile în care ministrul Teleman spusese că dorește o creștere de 30% față de 2020.

Declarațiile ministrului Ciprian Teleman după audierea din Parlament:
“Pot să spun că cea mai importantă constatare a mea, sentimentul cu care am ieșit din comisie este că nimănui nu-i pasă de cercetare, dat fiind că am primit o singură întrebare care se referea la în baza cărei legi aprobăm bugetul instituțiilor subordonate. N-am fost întrebat dacă bugetul este mare, dacă bugetul este mic, n-am fost întrebat cum vrem să îl cheltuim. Ceea ce îmi dă ca temă pentru anul ăsta să fac cercetarea cunoscută în România și să fie, cumva, în mentalul colectiv, pentru că avem cercetare, are rezultate foarte bune, dar ar trebui să fie cunoscute publicului.Este un buget la nivelul celui de anul trecut, pentru partea de cercetare, însă avem speranțe întemeiate că vom compensa acest buget mic, de criză, care trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar, cu fonduri care vor fi alocate din PNRR pentru a face o reformă și în cercetare și, de asemenea, în digitalizare.În total, cele două bugete reunite sau potențialul financiar pe care îl putem exploata prin aceste programe e de aproximativ 9 miliarde de euro, din care, pentru cercetare, ar fi două miliarde. Ceea ce ar însemna dublarea bugetului pe care îl avem acum și care înseamnă cam 0,14% din PIB, în fiecare an. Bani care vor intra în dezvoltarea instituțională, în stimularea resurselor umane și în creșterea nivelului general al cercetării în România. O să avem un an cu provocări, dar sunt încrezător că o să îi facem față.”

Articolul VIDEO “Sentimentul e că nimănui nu-i pasă de cercetare” – ministrul Ciprian Teleman după audierile din Comisia pentru știință și tehnologie din Parlament / 2 miliarde de euro din PNRR ar “compensa” bugetul de 0,14% din PIB pentru cercetare apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă