VIDEO. Ruşii refuză să se supună încorporărilor forţate: „Acesta nu este război!”. Europa promite avantaje dezertorilor din Rusia

5 zile in urmă 30

Rusia a sunat mobilizarea. Primele imagini video apărute cu bărbații ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin arată oameni triști, care își iau la revedere de la soții, iubite, și copii. Există însă şi reversul medaliei. Un video care circulă pe rețelele de socializare arată câțiva bărbați în fața unui oficiu de recrutare din republica rusească Daghestan care strigă la un ofițer de recrutare că nu au de ce să încorporeze pentru că „acesta nu este un război, este politică”.

Putin vrea să înfiinţeze centre de educaţie patriotică, pregătire sportivă şi militară pentru tinerii ruşi

Imaginile arată cum o femeie ofițer de recrutare le spune bărbaților adunați în fața oficiului și care nu vor să se încorporeze că ar trebui să meargă la război pentru a lupta pentru viitorul lor.

– „De ce trebuie să mergem la acest război?”, strigă un bărbat

– „Pentru că este un război pentru viitorul nostru!”, spune femeia

– „Nu avem un prezent, despre ce viitor vorbim”, a fost răspunsul bărbatului

Un altul spune:

„Bunicul meu a luptat pentru Patria Mamă!”

„În 1941-1945 a fost un război. Acum nu este război, este politică.”

De asemenea, un protest pare să ia naștere în Daghestan, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare.

Primele imagini video apărute cu bărbații ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin arată oameni triști, care își iau la revedere de la soții, iubite și copii, dar și bărbați care par bucuroși sau cel puțin liniștiți că merg la război.

Imediat după discursul susținut de Putin miercuri dimineața, unii activiști anti-război au lansat un apel la proteste în întreaga țară, avertizând că, odată decretată mobilizarea parțială, „războiul ajunge în fiecare casă” din Rusia.

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?”, afirmă un comunicat publicat de mișcarea de tineret „Vesna” din Sankt Petersburg.

Proteste de amploare redusă au izbucnit în 39 de orașe din Rusia, autoritățile arestând până miercuri seara peste 1.000 de persoane care au fost agresate și tratate cu violență de către forțele de ordine, deși oamenii protestau pașnic.

Putin va putea chema până la un milion de rezervişti. În ordinul prezidenţial, mobilizarea nu mai este „parţială”

Unii dintre bărbații luați pe sus de forțele de ordine au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a afirmat, în timpul unei ședințe de judecată desfăşurată la Kovrov, că cinci milioane de ruşi se vor sustrage de la serviciul militar, după anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială decretată, miercuri, în Rusia, relatează Meduza, potrivit Rador. Totodată, o petiţie online împotriva mobilizării decretate de Putin a strâns deja peste 70.000 de semnătări.

Germania anunţă că este pregătită să primească dezertori din Rusia ai mobilizării lui Putin în Ucraina

Germania este pregătită să primescă dezertori din armata rusă ”ameninţaţi de o reprimare gravă”, anunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat ediţiei de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publicat joi, la o zi după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP.

”Cel care i se opune în mod curajos lui Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, declară  Nancy Faeser în acest interviu.

Ministrul german al Justţiei Marco Buschmann afirmă, la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, cu hashtagul ”#mobilizare parţială”că ruşii care fug din ţara lor sunt ”bineveniţi” în Germnaia.

Aeroflot anunţă că va restitui banii pe biletele de avion achiziţionate de ruşii mobilizaţi

Compania aeriană rusă Aeroflot a anunţat, joi, că va restitui ruşilor mobilizaţi banii pe biletele achiziţionate înainte de anunţul făcut miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin referitor la mobilizarea parţială, relatează CNN.

”Cetăţenii mobilizaţi care au achiziţionat bilete înainte de 21 septembrie 2022 (inclusiv) au dreptul la o rambursare involuntară (in afara controlului clientului) pentru bilet”, a precizat compania aeriană Aeroflot într-un comunicat.

De asemenea, Aeroflot a menţionat că trebuie contactat personal locul de unde au fost cumpărate biletele şi trebuie prezentat orice document care ”confirmă dreptul de a rezilia contractul şi de a primi returnarea fondurilor”.

Biletele pentru zborurile care părăsesc Rusia s-au vândut la câteva ore de la anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parţială miercuri,

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă