VIDEO Republica Moldova: Oleg Melniciuc, primul judecător condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, pentru îmbogățire ilicită

1 lună in urmă 39

Oleg Melniciuc este primul judecător din Republica Moldova trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită. Acesta a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis. Decizia a fost luată vineri de Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, de magistrata Aurelia Pleșca – relatează tv8.md.

Sentința a fost luată în lipsa lui Melniciuc, a avocaților acestuia și procuorului și va intra în vigoare în momentul în care decizia va fi definitivă.

Pronunțarea sentinței în cazul lui Oleg Melniciuc a fost amânată de mai multe ori în ultimele aproximativ două luni, după ce judecătoarea s-a îmbolnăvit.

Dosarul lui Melniciuc a fost trimis în instanță în 2018. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit că, în anii 2013-2017, când a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecătoriei Râșcani, mun. Chișinău, Oleg Melniciuc a inclus în declarațiile de avere date eronate. De asemenea, ar fi comis infracțiunea de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobândite.

Procurorii anticorupție au calculat că în anii 2014 – 2016 familia magistratului a obținut venituri de 1 444 958 lei şi a efectuat cheltuieli de 2 085 101 lei. Acest fapt indică asupra unei diferențe substanțiale dintre averea dobândită şi veniturile obținute. În categoria ”venituri” procurorii au inclus și cele peste 600 000 lei declarate ca donație. Procurorii le-au numit ”donații suspecte”.

Citetește mai mult pe tv8.md.

sursa foto/captura/oleg melniciuc

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă