VIDEO Raed Arafat explică evacuarea spitalului Foișor: Unitățile de Primiri Urgențe din București sunt pline cu pacienți, unii intubați. Nu am vrut să-i punem pe colegii noștri să aleagă ce pacienți intră în UPU și cine rămâne în ambulanță. Am luat decizia de a salva vieți

1 lună in urmă 20

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat, într-un mesaj video postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook, că decizia de evacuare a spitalului Foișor a fost luată pentru a salva vieți, pentru că Unitățile de Primiri Urgențe din București sunt pline cu pacienți, unii intubați și autoritățile nu doresc să se ajungă în situația ca medicii să aleagă ce pacienți intră în UPU și cine rămâne în ambulanță.

Raed Arafat a precizat că sâmbătă la ora 11.00 erau 787 de pacienți la nivel național îngrijiți în UPU la nivel național, din care 11 intubați confirmați COVID-19 și 4 suspecți care au fost intubați și ventilați, 106 confirmați cu necesar de ventilație non-invazivă și 12 suspecți care aveau nevoie de ventilație non-invazivă, plus 190 cu nevoie doar de oxigen confirmați cu COVID și 77 suspecți care au nevoie de oxigen.

La nivelul Capitalei situația era următoarea: 159 de pacienți în UPU din care 8 erau intubați, 34 cu necesar de ventilați non-invazivă și 83 cu necesar de oxigen. Arafat a explicat că din acești pacienți vor fi transferați la spitalul Foișor și către unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la spitalul „Victor Babeș”.

Decizia care a fost luată ieri și pe care o consider ca decizie de fond corectă chiar dacă a creat un disconfort pentru pacienții care erau internați în spitalul Foișor avea o singură menire: să salvăm cât mai multe vieți, să nu ne punem în situația pe noi, pe colegii noștri din unitățile de primiri urgențe și din spitale să aleagă dintre pacienții care ajung cu ambulanțele cine intră și cine rămâne în ambulanță și așteaptă în ambulanță. Deci, acolo nu am dorit să ajungem. Așa că soluția de a evacua un spital și îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru mai târziu, în cursul nopții, când noi de fapt ordinul l-am emis pe la prânz ieri, iar echipa noastră la spital era în jurul orei 15.00. (…) Știu că s-a produs un disconfort, știu că multă lume vede acest lucru ca un lucru incorect pentru pacienții care erau internați la Foișor. Da, sunt de acord, nu este deloc un lucru plăcut. Este un lucru care în condiții de normalitate putea să se desfășoare mult mai bine, dar în condițiile de normalitate nu am ajunge să evacuăm un spital pentru a-l transforma pentru COVID. În partea cealaltă, decizia noastră era pentru a reuși să punem la dispoziția Bucureștiului încă un număr semnificativ de paturi cu oxigen, dar și de terapie intensivă și aici vorbim deja de 28 de paturi ATI care s-au creat și au intrat în circuit și 90 de paturi cu oxigen, astfel încât pacienții care erau în UPU să nu continue să rămână în UPU din lipsă de locuri, iar pacienții care ajung în UPU să poată să fie îngrijiți corect până la găsim locuri de Terapie Intensivă. (…) Am avut nevoie de un număr mai mare de locuri ca să putem să evacuăm unitățile de primiri urgențe și să continue să primească pacienți noi”, explică Raed Arafat.

Acesta spune că întotdeauna va alege soluția care salvează vieți.

„Când vine vorba de a lua decizii, sunt convins că poate nu întotdeauna deciziile sunt poate perfect înțelese sau tolerate, dar între a nu lua o decizie și după care a da explicații pe bună dreptate de ce am lăsat unii oameni fără îngrijiri medicale potrivite, de ce am lăsat unele persoane să se agraveze fără să găsim pentru ele loc și între a supăra și a crea o platformă de atacuri inclusiv politice în acest sens printr-o decizie care salvează vieți, eu în continuare aleg soluția de a lua decizia, de a suporta consecințele atacurilor, dar să știu că am luat o decizie care a salvat vieți”, afirmă Raed Arafat.

Context.

Pacienții din Spitalul Foișor au fost evacuați vineri noaptea, fără ca aceștia și aparținătorii lor să fie înștiințați din timp că spitalul urmează să fie introdus în circuitul unităților medicale Covid-19.

Ministerul Sănătății a transmis, după miezul nopții, că transformarea spitalului Foișor în unitate COVID-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de vineri. Ministerul susține că Spitalul Foișor a fost informat „încă de dimineață despre iminența transformării” într-o unitate COVID-19, că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00, dar că, la orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, ceea ce „a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie ‘Foişor’ pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă