VIDEO | Protestatarii au incendiat fosta clădire a Parlamentului Australiei, la Canberra

2 săptămâni in urmă 87

Fosta clădire a parlamentului Australiei, din capitala Canberra, a fost incendiată pentru scurt timp, joi, de protestatari, în timpul unei demonstrații pentru suveranitatea aborigenă, scrie BBC.

Nimeni nu a fost rănit în incendiul care a distru ușile din față ale Vechiului Parlament, înainte de a fi stins. Protestele violente la acest nivel sunt foarte rare în Australia, chiar dacă după izbucnirea pandemiei numărul unor astfel de izbucniri a crescut.

Joi, oamenii care munceau în interiorul clădirii de patrimoniu au fost evacuați rapid, odată ce incendiul a izbucnit. Clădirea găzduiește acum Muzeul Democrației Australiene, care și=a închis porțiele pe 20 decembrie, tocmai pentru că protestele indigenilor au fost anunțate de atunci încoace.

Activiștii indigeni au organizat demonstrații înaintea celei de-a 50-a aniversări de la înființarea Aboriginal Tent Embassy, pe peluzele din fața fostului parlament, un protest care din 1992 a devenit permanent în această locație.

More footage of people watching as a fire consumes the front entrance to Old Parliament House in Canberra. Police and other agencies will have lots of footage to work with as they investigate. pic.twitter.com/xwbhlpB5zM

— Siobhan Heanue (@siobhanheanue) December 30, 2021

Poliția din Australian Capital Territory (ACT) a declarat că protestatarii au devenit mai activi în ultimele săptămâni. Parlamentul Australiei s-a mutat într-o clădire nouă, la mică distanță, pe Capital Hill, în 1988, dar Vechiul Parlament a rămas intact, fiind clădire de patrimoniu național.

Liderii guvernului au condamnat joi atacul, mai mulți au spus despre el că este chiar un „atac la democrație”. „A da foc unei clădiri nu este un protest legal, este o crimă, și încă una gravă”, a scris vicepremierul Barnaby Joyce pe Twitter.

Predecesorul său și actualul parlamentar Michael McCormack a spus: „Vechiul Parlament este în flăcări, cu protestatarii care țipă: Lasă-l să ardă! Lasă-l să ardă! Cât de rușinos. Un atac revoltător asupra democrației noastre, istoriei noastre, suveranității noastre. Această înclinație modernă de a ne dărâma trecutul nu servește la nimic.”

Poliția ACT a declarat că a demarat o anchetă pentru a stabili cauza incendiului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă