VIDEO | Protest anti-lockdown la Amsterdam. Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe participanți

1 lună in urmă 38

Guvernul olandez a închis şcolile şi majoritatea magazinelor în decembrie, pentru a se stopa propagarea coronavirusului, iar țara este în lockdown până la 9 februarie. Nemulțumiți, mii de oameni au ieșit în centrul orașului Amsterdam pentru a protesta, notează News.ro. Manifestația nu a fost autorizată, iar 100 de persoane au fost arestate în confruntările cu poliția.

Protestatarii s-au strâns în piaţa din faţa Rijksmuseum şi a muzeului Van Gogh, afişând mesajul: ”Libertate” şi scandând: ”Ce vrem? Libertate”.

Manifestanţii nu au purtat măşti, care, de altfel, nu sunt obligatorii, şi puţini dintre ei au respectat distanţarea fizică.

În orice caz, autorităţile au refuzat să autorizeze protestul din Piaţa Muzeelor.

Manifestanţii au refuzat să părăsească zona când poliţiştii le-au cerut acest lucru şi unii au folosit materiale pirotehnice.

Apoi, forţele de ordine au folosit un tun cu apă pentru a dispersa mulţimea.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Netherlands?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Netherlands</a>:- Massive Anti-lockdown protest in Amsterdam, Netherlands.<br><br> <a href="https://t.co/620eKmc1g9">pic.twitter.com/620eKmc1g9</a></p>— Wᵒˡᵛᵉʳᶤᶰᵉ Uᵖᵈᵃᵗᵉˢ? (@W0lverineupdate) <a href="https://twitter.com/W0lverineupdate/status/1350822767210295296?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Printre protestatari, forțele de ordine au identificat un grup de 200 de persoane care ”doreau în mod clar confruntarea și au aruncat cu pietre asupra ofițerilor”.

Potrivit Algemeen Dagblad, 100 de persoane au fost reținute.

Țara este zguduită și de instabilitate politică: guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte şi-a dat vineri demisia, după ce zeci de mii de familii au fost acuzate în mod greșit de fraudă la încasarea alocațiilor între 2013 și 2019 și au fost forțate să ramburseze statului banii pe mai mulți ani.

Foto: EPA

w_56626263Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă