VIDEO Profesorii infectați cu SARS-CoV-2, care nu anunță școala, sunt pasibili de sancțiuni pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, spune ministrul Educației

1 săptămână in urmă 17

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/10/Sorin-Cimpeanu-gov-333-ro-scaled.jpeg
Ministrul Educației susține că profesorii sunt obligați să anunțe școala, dacă sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2, obligație definită în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli. În caz contrar „în legislație este prevăzută această sancțiune pentru zădărnicirea combaterii pandemiei atunci când refuzi să anunți în condițiile în care tu știi că ești infectat”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Întrebat ce se întâmplă când un profesor este infectat dar nu anunță școala acest lucru, Cîmpeanu a spus că obligația de a anunța școala este în ordinul comun.

„Sancțiunile nu sunt prevăzute în acest ordin de ministru, dar în legislație este prevăzută această sancțiune pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, atunci când refuzi să anunți în condițiile în care tu știi că ești infectat. În opinia mea, fără să am studii juridice, cred că ești pasibil de această sancțiune”, a declarat ministru.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății preveme, la Articolul 6, alineatul 9: „La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARSCoV2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”.

Articolul 352 din Codul Penal este cel care conține pedepsele pentru „Zadărnicirea combaterii bolilor”

„Art. 352.

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Tentativă la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.

(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibilă răspândire a infecției sau contaminării.”

Cîmpeanu a mai spus că 55 dintre candidații la concursul de directori de școli sunt în acest moment infectați sau în carantină, iar pentru ei va fi organizată proba scrisă pe data de 28 octombrie.

Articol în curs de actualizare

Articolul VIDEO Profesorii infectați cu SARS-CoV-2, care nu anunță școala, sunt pasibili de sancțiuni pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, spune ministrul Educației apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă