VIDEO | Primul sens giratoriu subacvatic va fi inaugurat în Atlantic. E parte a unei rețele de tuneluri care leagă Insulele Feroe

2 luni in urmă 23


În Insulele Feroe va fi inaugurată, pe 19 decembrie, o rețea de tuneluri subacvatice care include primul sens giratoriu construit sub apă, relatează BBC. Lucrările la Eysturoytunnelin, care se află în Oceanul Atlantic, au fost terminate în trei ani și un pic, cu câteva luni mai devreme decât se estimase.


Sensul giratoriu, o premieră globală, face parte dintr-o rețea de tuneluri subacvatice de 11 kilometri, care conectează insulele Streymoy și Eysturoy, două dintre cele 18 insule din arhipelagul Feroe.


Datorită acestei rețele de tuneluri, cei care se deplasează cu autoturismele între capitala Torshavn și orașul Runavik vor face 16 minute pe drum, nu o oră și 14 minute, ca până acum, potrivit companiei care a realizat proiectul, Estunlar.


Lucrarea, pe lângă partea de utilitate, poate fi văzută ca o operă de artă care va putea fi admirată de șoferi în timp ce circulă de la o insulă la alta.


De exemplu, sensul giratoriu va fi decorat cu sculpturi și efecte luminoase create de artistului feroez Trondur Patursson.


Un al doilea tunel, aflat în prezent în construcție, va conecta Streymoy de o altă insulă, Sandoy.


Cel mai adânc punct al rețelei de tuneluri este la 187 de metri sub nivelul mării.


O testare care implică servicii de urgență este programată pentru 17 decembrie, potrivit presei locale.


Pentru a călători prin acest tunel subacvatic, șoferii vor trebui să plătească o taxă de 75 de coroane daneze, echivalentul a 10 euro, pentru o singură trecere. Se pot face și abonamente, iar prețul călătoriei va fi mai ieftin.


Potrivit contractorilor NCC, tunelurile reprezintă cea mai mare investiție în infrastructură făcută vreodată în Insulele Feroe.Arhipelagul Feroe, un grup de 18 insule în partea nordică a Oceanului Atlantic, între Scoția, Norvegia și Islanda, este o regiune autonomă a Danemarcei.


Foto: Estunlar.fo


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă