VIDEO | Pfizer reduce temporar livrările de vaccin anti-COVID în Europa. Reacția lui Valeriu Gheorghiță

1 lună in urmă 34

Pfizer va reduce temporar livrările în Europa ale vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat împreună cu BioNTech, în perioada în care îşi îmbunătăţeşte capacitatea de producţie, au anunţat, vineri, compania şi Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), conform Agerpres.

Update: 22.21: „Pfizer ne-a informat astăzi că săptămâna viitoare ne vor livra cu 40% mai puține doze din cauza faptului că se fac ajustări în interiorul fabricilor pentru a crește capacitatea de producție. Țări precum Danemarca au o problemă pentru că nu mai pot asigura rapelul”, a declarat vineri seara, la Digi 24, Valeriu Gheorghiță.

UPDATE 15.01.2021, ora 19:50 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, vineri, că directorul Pfizer i-a dat asigurări că toate dozele de vaccin contractate pentru primul trimestru vor fi livrate la timp.

”Am primit, la fel ca mulți dintre voi, știrea că Pfizer a anunțat întârzieri în livrarea dozelor de vaccin. Imediat l-am sunat pe șeful Pfizer care mi-a explicat că este vorba despre o întârziere a producției în următoarele săptămâni, dar m-a reasigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru vor fi livrate în primul trimestru”, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Lisabona, Ursula von der Leyen.

„CEO of Pfizer (…) reassured me that all guaranteed doses of the first quarter will be delivered in the first quarter”
President @vonderleyen in Lisbon during the press conference @2021PortugalEU with PM @antoniocostapm
on the priorities of #EU2021PT pic.twitter.com/UIcAGLGqn4

— Eric Mamer (@MamerEric) January 15, 2021

„Am primit acest mesaj astăzi, cu puţin înainte de ora 10:00 (9:00 GMT). Ne aşteptam la 43.875 de doze de vaccin de la Pfizer în săptămâna a 3-a (săptămâna viitoare). Acum se pare că vom primi 36.075 de doze”, a precizat, într-un comunicat de presă, FHI.

Reducerea livrărilor este determinată de limitarea producţiei de către Pfizer astfel încât compania să îşi poată îmbunătăţi capacitatea de producţie la două miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent, a precizat FHI.

„Această reducere temporară va afecta toate ţările europene”, a notat FHI.

„Deocamdată nu este clar cât va dura până când Pfizer va reveni la capacitatea maximă de producţie”, a adăugat instituţia norvegiană.

Compania Pfizer a anunțat că este necesar să realizeze unele modificări la nivelul procesului şi al unităţii de producţie care vor necesita aprobări suplimentare.

„Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie”, se arată într-un comunicat al celor de la Pfizer.

Deși nu este membră a Uniunii Europene, Norvegia are acces la vaccinurile obţinute de blocul comunitar prin intermediul Suediei, care achiziţionează mai multe doze decât are nevoie şi apoi le vinde țării vecine.

Foto: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă