VIDEO NASA anunță o nouă PREMIERĂ - elicopterul Ingenuity a zburat pe Marte

4 săptămâni in urmă 12

VIDEO NASA anunță o nouă PREMIERĂ - elicopterul Ingenuity a zburat pe Marte VIDEO NASA anunță o nouă PREMIERĂ - elicopterul Ingenuity a zburat pe Marte

O nouă premieră a misiunii NASA pe Marte! Luni, mini-elicopterul Ingenuity a scris istorie, după ce a efectuat primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete.

LUNI, 19 APRILIE 2021, 16:22

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Potrivit datelor transmise de pe Marte, mini-elicopterul, cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare, a efectuat primul său zbor timp de 40 de secunde, conform planificării.

După primirea datelor care au confirmat succesul, echipa de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA a izbucnit în urale. Premiera realizată pe ”Planeta Roşie” de mini-elicopterul alimentat de baterii solare este echivalentul din secolul XXI al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, reuşita din 1903 a fraţilor Wright, au subliniat aceștia.

NASA a transmis în direct evenimentul de la sediul JPL şi a difuzat totodată primele imagini cu acest zbor. O fotografie alb-negru surprinsă de o cameră foto aflată la bord şi orientată în jos prezintă umbra distinctă aruncată de mini-elicopterul Ingenuity pe solul marţian în timp ce se afla la înălţime.

Imagine

Imaginile video color capturate de o altă cameră, montată pe roverul Perseverance al NASA, situat la circa 60 de metri distanţă, prezintă elicopterul în zbor deasupra peisajului de culoare portocalie care îl înconjoară.
''Acum putem spune că fiinţele umane au pilotat o aeronavă pe o altă planetă'', a declarat MiMi Aung, conducătoarea proiectului Ingenuity în cadrul JPL.

Elicopterul a fost programat să se înalţe 3 metri în direcţie verticală, apoi să îşi menţină poziţia şi să se rotească deasupra suprafeţei marţiene timp de o jumătate de minut, înainte de a asoliza pe cele patru picioare ale sale.

Această reuşită ar putea deschide calea pentru noi modalităţi de explorare a planetei Marte şi a altor destinaţii din sistemul solar, precum Venus şi luna lui Saturn, Titan.

Ingenuity, încorporat în structura inferioară a roverului Perseverance, a ajuns pe Marte, în craterul Jezero, la 18 februarie, după o călătorie în spaţiu de peste 200 de zile, pe durata căreia vehiculul fabricat de NASA a parcurs o distanţă de 472 de milioane de kilometri. Mini-elicopterul a fost desprins de locul în care a fost ataşat de roverul Perseverance al NASA pe 3 aprilie.

În aproximativ o lună, Ingenuity va executa mai multe zboruri-test pe Marte, cu dificultate din ce în ce mai mare. Apoi, experimentul Ingenuity va fi stopat pentru a permite roverul-ului Perseverance să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte, potrivit Agerpres.  

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă