VIDEO Mozaic bizantin ornamentat ce datează din secolele V-VII d.Hr, descoperit de un fermier palestinian în timp ce încercat să planteze copaci pe terenul său

1 săptămână in urmă 44

Un mozaic bizantin ornamentat care prezintă păsări colorate și alte animale a fost descoperit întâmplător în Gaza, după ce un fermier palestinian a plantat noi copaci pe terenul său, relatează The Guardian.

Salman al-Nabahin a dezgropat mozaicul, despre care se crede că datează din secolele V-VII d.Hr., în urmă cu șase luni, în timp ce lucra în livada sa de măslini din tabăra de refugiați Bureij, la aproximativ 800 de metri de granița cu Israelul.

Încercând să înțeleagă de ce unii copaci nu prinseseră rădăcini cum trebuie, Nabahin a spus că el și fiul său au început să sape. Apoi, toporul fiului a lovit ceva dur și cu aspect nefamiliar.

„Am căutat pe internet… Am aflat că era un mozaic aparținând epocii bizantine”, a spus tatăl a șapte copii, stând lângă descoperirea sa. „O văd ca pe o comoară, mai scumpă decât o comoară. Nu este ceva personal, aparține fiecărui palestinian”.

Ministerul palestinian al Turismului și Antichităților a declarat că mozaicul includea mai multe panouri care înfățișau animale și alte caracteristici ale vieții sociale din epoca bizantină, continuarea imperiului roman în provinciile estice începând cu secolul al V-lea.

„Descoperirea arheologică se află încă în stadii incipiente și așteptăm să aflăm mai multe despre secretele și valorile civilizației”, a declarat ministerul într-un comunicat. „Echipele naționale de cercetare lucrează în parteneriat cu experți internaționali și oameni de știință de la Școala biblică și arheologică franceză din Ierusalim”.

Gaza este bogată în antichități, fiind un important loc de comerț pentru civilizații care datează de la vechii egipteni și filisteni descriși în Biblie, până la Imperiul Roman și Cruciadele din secolele XI-XIII.

În ultimii ani au fost făcute mai multe descoperiri. Din cauza lipsei de fonduri și de expertiză, Gaza a invitat de obicei grupuri internaționale pentru a ajuta la procesul de excavare și conservare.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă