VIDEO Momentul în care un submarin rusesc a lovit sonarul unei nave de război britanice a fost surprins în timpul unui film documentar

2 săptămâni in urmă 16

Un submarin al Flota de Nord al Forțelor Navale ale Rusiei s-a ciocnit de sonarul unei fregate britanice la sfârșitul anului 2020, a confirmat Ministerul Apărării al Regatului Unit pentru BBC, relatează The Moscow Times.

Incidentul a fost surprins de o echipă a TV Channel 5 care filma un documentar (Warship: Life at Sea series) la bordul navei de război britanice, în timp ce urmărea submarinul rus undeva în Atlanticul de Nord.


Imaginile filmate arată cum echipajul de serviciu sună alarma, strigând „ce naiba a fost asta”, „la naiba”, „ce dracu' tocmai am lovit?”

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Londra a confirmat cele întâmplate pentru BBC.

„La sfârșitul anului 2020, un submarin rus urmărit de „HMS Northumberland” a intrat în contact cu sonarul ei remorcat”, a spus purtătorul de cuvânt. „Marina Regală urmărește în mod regulat navele și submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit.”

Potrivit echipei de filmare, piloții de pe elicopterul fregatei au observat chiar înainte de contact un periscop al submarinului rus.

Submarinul s-a scufundat curând și apoi a lovit sonarul care era remorcat de „HMS Northumberland”.

„HMS Northumberland” urmărea distrugătorul vice-amiral Kulakov în afara Scoției, în timp ce naviga înapoi acasă la Severomorsk, după o lungă desfășurare în Marea Mediterană.

Locația exactă a coliziunii cu sonarul nu este specificată, dar incidentul s-a petrecut undeva în Atlanticul de Nord, iar BBC relatează că fregata britanică la acea vreme căuta submarinul în Cercul Arctic.

Sonarul este un aparat tras de un cablu la sute de metri în spatele unei nave de război cu dispozitive de ascultare, funcționarea sa fiind bazată pe fenomenul de reflexie a undelor ultrascurte.

Oficialii ruși nu au comentat până acum incidentul.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă