VIDEO | Moment istoric. Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins suprafața planetei Marte

1 lună in urmă 1


Transportat de racheta Atlas, roverul Perseverance, aparţinând NASA, a ajuns pe planeta Marte, joi, 18 februarie, la ora 22.56, ora Româniai. Roverul a amartizat după o călătorie de aproximativ 480 de milioane de kilometri. Misiunea americană, pornită pe 30 iulie 2020, explorează posibilitățile de existență a vieții pe Planeta Roșie, informează CNN.


Roverul Perseverence, de trei metri lungime şi cu o greutate de aproape o tonă, are „ochi” (19 camere video), „urechi” (două microfoane ambientale) şi un braţ robotic de doi metri lungime.


Instrumentele cele mai importante sunt două lasere şi un dispozitiv cu raze X, care, proiectate asupra rocilor, realizează o analiză a compoziţiei chimice şi moleculare a acestora şi pot repera eventualii compuşi organici.


La bord s-a aflat şi un mini-elicopter de 1,8 kilograme, Ingenuity, care va încerca să zboare în premieră în atmosfera rarefiată a Planetei Roşii.


Foto: EPA

Prin această misiune, NASA nu se aşteaptă să găsească fosile ale unor organisme mai complexe, cum ar fi cochilii fosilizate ale unor melci marini sau scoici, pentru că, susţin oamenii de ştiinţă, chiar dacă viaţa a apărut cândva pe Marte, ea a avut o existenţă scurtă şi nu a avut timp să evolueze spre forme mai complexe, înainte de deşertificarea întregii planete, pierderea apei şi a atmosferei.


Dacă totul va merge bine, roverul va fi activ cel puţin 1 an la suprafaţa lui Marte, adică aproape doi ani pe Terra, explorând o veche deltă a unui lac din interiorul craterului Jezero, locul de amartizare.foto: Nasa.gov


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă