VIDEO Ministrul Transporturilor: Le cer scuze bucureștenilor pentru că zeci de miniștri au lăsat să se formeze un buboi, o mafie la metrou / Rădoi, nu mai merge / Autoritățile de ordine publică să-și facă datoria, numai ei pot debloca șinele de acești ilegaliști

1 lună in urmă 2

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, le cere scuze bucureștenilor pentru că zeci de miniștri ai Transporturilor "au lăsat să se formeze un buboi enorm, o mafie la metrou" și are un mesaj tranșant pentru "liderul de cartel" Ion Rădoi: "S-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!". Ministrul Transporturilor mai spune că autoritățile de ordine publică trebuie să își facă treaba și să intervină "pentru a debloca șinele de acești ilegaliști", astfel încât circulația metroului să fie reluată.

Într-o declarație de presă susținută vinerii după-amiază la Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă a lansat un nou atac dur la adresa liderului sindical de la metrou Ion Rădoi, pe care l-a numit "liderul de cartel”, spunând că a iniţiat acest protest deoarece pentru el nu contează bucureştenii, ci doar banii firmei pe care o controlează.

"Rădoi, s-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!", a spus Drulă, în timp ce și-a dat masca jos, într-un gest care a părut pregătit.

Drulă a mai spus că este o minciună că ar fi fost concediați salariaţi Metrorex sau că ar fi fost reduse salarii și că mizele protestului sunt altele - cartelul, spațiile comerciale ocupate fără drept, pentru care a fost percepută ilegal chirie ani de zile, iar toți miniștrii Transporturilor "au închis ochii".

Ministrul Transporturilor a mai afirmat că repornirea metroului depinde de autoritățile de ordine publică, ce ar trebui să își facă treaba și să "elibereze șinele de acești ilegaliști".

Principalele declarații ale ministrului:

Aş vrea să încep prin a le cere scuze bucureştenilor pentru că au fost obligaţi astăzi să treacă prin acest eveniment neplăcutAș vrea să le cer scuze și pentru că câteva zeci de miniştri ai Transporturilor din ultimii 20 de ani au lăsat un buboi enorm să se formeze la metroul bucureștean. O mafieCâtă vreme sunt ei aici vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în fața mafiei. Pentru că despre asta este vorba, despre o grupare care se comportă mafiot și atunci când interesele îi sunt atinse recurge la șantajLiderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează, ci contează doar banii firmei pe care o controlează
Și spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!Ați dat un oraș peste cap. Unde vă credeți? Nu vă mai merge!Am depus plângere penală și am încredere că justiția își va face datoriaMetrorex evaluează pagubele, sunt milioane de lei, se vor îndrepta împotriva responsabililorAutoritățile de ordine publică să-și facă datoria, numai ei pot debloca șinele de acești ilegaliștiNu a fost dat nimeni afară de la metrou, nu a fost redus niciun salariu. Mizele protestului sunt altele - cartelul, spațiile comerciale ocupate fără dreptPe acest subiect nu avem ce dialoga. Pentru subiecte de interes pentru angajați, da, dar doar după ce repornește metroulAcum metroul nu circulă. Acolo e o acțiune ilegală, nu e grevă declarată, autoritățile de ordine publică să își facă datoriaAvem autorități responsabile și sunt convins că vor acționa dacă oamenii nu renunța la această acțiune abuzivăNu este proprietatea domnului Rădoi, statul nu va mai da niciun pas în spate în fața mafieiSunt peste 5.000 de angajați Metrorex, numai câteva sute au fost implicați în protestCer autorităților responsabile cu ordinea publică să restabilim circulația metroului. Am discutat și cu domnii Bode și Cîțu, am susținereAm făcut apel către ei (angajații care protestează) să renunțe. Nu are rost să te duci la pușcărie pentru RădoiRaportul Corpului de control e public, sunt nenumărate ilegalități, inclusiv privind negocierea contracului colectiv de muncă. S-au majorat salariile cu 18% pe vreme de pandemieUnele ilegalități țin de DNA, unele de Curtea de ConturiEste domeniu public, vom restabili legalitatea (privind spațiile comerciale de la metrou). De 3 ani contractul e expirat, firma sindicatului încasează ilegal chiria. Această problemă e aruncată de toți miniștrii ca pe un cartof fierbinteAcolo e imperiul lui Rădoi, toți miniștrii au închis ochii la aceste ilegalități
Sper să revenim de urgență la circulația metroului. Dacă nu, autoritățile îndreptățite să ia măsuriNu e atributul meu să organizez intervenții în forță de ordine publicăEu nu am ce discuta cu dl Rădoi, a discutat cu directorul Metrorex

.............

Circulaţia metroului este blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care vineri dimineață au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex, care precizează că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune.

Conform Metrorex, deşi afirmă că au o listă de revendicări, sindicaliştii au refuzat orice dialog. Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi scandează ”Demisia!”.

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, administrate de firma sindicatului.

Greva spontană reprezintă „o acțiune ilegală care dă peste cap viața unui întreg oraș”, a declarat vineri dimineață ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. Ulterior, el a anunțat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă