VIDEO Ministrul Sănătății anunță câteva măsuri după incendiul de la "Matei Balș". Printre ele: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale și schimbarea strategiei de vaccinare

4 săptămâni in urmă 9

​Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține sâmbătă, de la ora 19.30, declarații despre cazul incendiului de la „Matei Balș”.

HotNews.ro transmite LIVE cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății:

Aș vrea să încep prin a prezenta condoleanțe familiilor îndoliate.
Aș vrea să apreciez efortul celor care au intervenit, a personalului de la Matei Balș.Sistemul sanitar are păcate vechi.
Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital astfel ca tragedii ca la Piatra Neamț sau Balș să nu se repete.
Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la ultimul raport, după Piatra Neamț
Nu știm exact cauza incendiului.
Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri după ancheta de la Matei Balș.
A doua mare problemă pe care vreau să o semnalez este ruptura de informare dintre spitale și rudele pacienților. Nu de puține ori pacienți au fost greu de găsit de rudele acestora.
A treia măsură pe care vreau să o anunț e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale.
O ultimă măsură e cea legată de aglomerarea spitalelor. Am verificat din nou statisticile și vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 65 de ani. Am propus premierului ca în perioada următoare pentru toate locurile din platforma de programare să fie eligibili doar vârstnicii, bolnavii cronici. Pe perioada lunii februarie toate locurile vor merge căttre acestia.În nenorocirea de ieri dimineață avem nevoie să stabilim responsabilitățile și responsabilii.
Ancheta este încă în curs, nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat acolo.
Un consum mare de oxigen în secțiile COVID e un factor de risc suplimentar. Acolo trebuie să fim foarte atenți la cum arata infrastructura.
O să avem un fond special pentru investiții. Pentru personal și proceduri avem în vedere un proiect prin care revizuim toare reglementările pentru secțiile care trateaza pacienți COVID.Personalul din spital nu are nicio vină la intervenție.Schimbăm strategia de vaccinare ca să avem mai puțini oameni în spitale. Tot ce înseamnă programare nouă în februarie va merge către vârstnici, bolnavi, cei cu un grad de handicap.
Acolo unde se folosește oxigen avem nevoie de reguli clare.
Avem nevoie ca în spitale să fie cald, nu să fie rece.
Suntem într-o situație în care lucrurile sunt dinamice. Au fost și surprize neplăcute, le putem avea în continuare din partea unui producător sau altul.
Nu se pune problema să amânăm rapelul.
E foarte important ca oamenii să meargă la spital de indată ce se simt rău. dacă ajung prea târziu.. le-as recomanda să-și cumpere un pulsoximetru.
Am pe biroul meu numerele de telefon a două familii a celor decedați, intenționez să-i sun în această seară.

Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă că unul dintre pacienții transferați de la Matei Balș a decedat la Spitalul Universitar.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă