VIDEO Maia Sandu, discurs la ONU: „Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”

1 săptămână in urmă 21

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri de la tribuna Adunării Generale a ONU că „prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea Republicii Moldova și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”, transmite Ziarul de Gardă.

Totodată, președinta Sandu a cerut „retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse” și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, „care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”.

Șefa statului a vorbit și despre prețurile la energie în Republica Moldova, susținând că țara sa „este una dintre cele mai vulnerabile țări” în fața crizei energetice.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută. În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize.

Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a spus Maia Sandu.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă