VIDEO Iohannis: Ne-am uitat la școlile redeschise fizic, situația e bună. Sunt peste 10.000 de școli cu elevi prezenți în școală. Sunt peste 6.000 în scenariul galben. Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala

3 săptămâni in urmă 16

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la finalul unei întâlniri cu ministrul Educației, că sunt peste 10.000 de școli care au început cursurile cu elevi prezenți în clasă și alte peste 6.000 care funcționează în scenariul galben.

”Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala de luni, peste 70% din totalul elevilor din România. Ceilalți au rămas în online”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că a discutat și despre folosirea banilor din PNRR pentru finanțarea substanțială a Educației, exemplificând trei domenii prioritare pentru investiții: digitalizarea școlilor, dotarea și modernizarea acestora.

Principalele declarații ale președintelui:

Am avut o discuție foarte importantă cu ministrul Cîmpeanu și alte persoane din Ministerul Educației. Prima temă – școala fizic, am făcut o analiză asupra începerii școlii Am vrut să știm câte școli au rămas închise, câți copii au fost detectați cu Covid A doua mare temă, cu impact imens, este locul României Educate în PNRR Voi explica pe scurt ambele teme Ne-am uitat la școlile redeschise fizic, situația e bună. Sunt peste 10.000 de școli cu elevi prezenți în școală. Sunt peste 6.000 în scenariul galben. Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala de luni, peste 70% din totalul elevilor din România. Ceilalți au rămas în online Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă s-au adoptat măsuri restrictive care au permis reducerea numărului de infectări Cu cât mai bine respectăm restricțiile, cu atât mai puține cazuri vom avea A doua temă mare este felul în care putem finanța substanțial școala din PNRR. Sunt acei bani europeni, peste 30 miliarde euro, ce vor fi la dispoziția României în următorii ani Noi am căutat împreună cu ministerul Educației cele mai bune zone în care pot fi direcționați banii Noi vrem să oferim tuturor copiilor șansa de a învăța pentru a avea o meserie, să se realizeze ca oameni Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, iar pentru societate de dorim tineri bine pregătiți Trebuie să pornim de unde suntem acum, cu multe școli cu probleme, un sistem insuficient de bine finanțat, cu elevi care vor mai mult, o educație mai bună Am reușit să cristalizăm câteva domenii pentru acești bani europeni. Iată câteva dintre ele: Primul: digitalizarea: asta înseamnă și calculatoare și tablete, dar și platforme digitale pentru învățământ online, digitalizarea întregului sistem, cu toate datele la un loc. Trebuie să ne pregătim pentru educație online Capitolul dotare: nu s-au mai făcut dotări în școli de mulți ani, e nevoie de calculatoare, mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, material didactic. Un capitol foarte mare. Capitolul modernizare: avem școli fără autorizații, care nu au ajuns în secolul 21. Modernizarea este esențială. Putem cu acești bani să rezolvăm toate aceste probleme În secolul 21 ne dorim toți un mediu mai curat și se poate și prin educația în școală. Putem să construim școli verzi. În ce privește pandemia, suntem pe un platou. La ATI, numărul de internați este în ușoară scădere, dar suntem departe de a putea spune că s-a terminat pandemia Vă invit pe toți să mergeți să vă vaccinați când vă vine rândul, doar așa putem termina această pandemie
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă